Најновије

"Злоупотреба верске слободе за рушење Црне Горе": Мило Ђукановић о Закону о слободи вероисповести

Веома јасно и са веома јасном поруком – ни ДПС ни ја немамо амбицију да уређујемо односе унутар цркве, али имамо врло јасну намеру да обезбедимо беспоговорну имплементацију онога што су уставна уређења – а то је одвојеност цвркве и државе и загарантована слобода вероисповиести за сваког ко жели да упражњава своја верска права и слободе. Нико никоме од вас неће одређивати где ћете да пођете, у коју цркву, нико вам из партије не може оспораватио ваше верско право. Казали смо поновићу – свако од вас треба да иде у складу са својим навикама у своју цркву, да се помоли богу, запали свећу, да крсти кога жели… То је нешто што је саставни део цивилизацијског и демократског поимања слободе сваког човека од стране ДПС. Али исто тако – не дозволите да се ваша верска слобода злоупотребљава на начин на који се ових дана злоупотребљава да би се срушила Црна Гора. Не дозволите да будете део тог лудачког покрета.

Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Ово је казао председник Црне Горе И лидер ДПС Мило Ђукановић у Тивту, истичучи да не може бити велике Србије, нити велике Албаније.

- Може бити само велике трагедије. И уместо да су се те лекције добрано научиле у 90. тим годинама, уместо да се од тога одустало и дубоко закопало, као што видимо, непуних 30 година након тога, се враћају старе идеје на сто и саставни дио тих идеа јесте великосрпски национализам који користећи се СПЦ покушава да Црној Гори и даље представља, да утиче на њен живот као на живот друге српске државе. То је нешто са чим се не слажемо И према чему показујемо, рекао бих веома непоколебљив и чврст отпор и то је нешто што никада нећемо дозволити да прође у Црној Гори, казао је Ђукановић.

- Ми имамо врло јасну намеру, а то је да обезбедимо беспоговорну имплементацију онога што су уставна одређења у Уставу Црне Горе, а то је одвојеност цркве и државе и загарантована слобода вероисповиести, казао је Ђукановић, који је говорећи о Закону о слободи вероисповести истакао да се ради о законском решењу које је темељно, дуго и квалитетно припремало дуже од четири године, уз јавне расправе.

Он је као манипулацију тврдњу да се нешто жели отети Српској православној цркви, што је, како је рекао, апсолутна неистина.

- Нема помена о отимању имовине СПЦ. О томе не говоримо у том Закону. Ми смо у свом програму казали да желимо да обновимо Православну цркву у Црној Гори, да желимо да то радимо као одговорни људи, зато што живимо у у једном тешком парадоксу за балканске услове.

– Председник ДПС је констатовао да је великосрпски национализам морао мало утихнути након 2006, али никада се није помирио са црногорском независношћу и да даље сања свој сан, да се прекомпонује Балкан, да се направи увећана Србија, Албанија, Хртватска, а да остали нестану.

Бруталан напад на Србина усред Подгорице! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА