Најновије

ОДЕ БРИТАНИЈА, А МИ СЕ ЈОШ НАДАМО...: ЕП изгласао споразум о Брегзиту! "Мрзимо ЕУ!" поручили британски парламентарци!

Европски парламент са 621 гласом "за", 49 "против" и 13 суздржаних подржао је Споразум о изласку Велике Британије из Европске уније.

Велика Британија (Фото: Јутјуб)

Одобрење Европског парламента и формални пристанак Већа последња је законска процедура неопходна како би Уједињено Краљевство 31. јануара у поноћ уређено напустило Европску унију.

"Историјско гласање" којим се потврђује прво споразумно напуштање ЕУ-а од неке земље чланице протекло је у церемонијалној атмосфери.

У дебати која је претходила гласању најчешће су се могле чути поруке да излазак није "збогом" него "сретно" и "до скорог виђења".

Британски заступници током обраћања, зависно од својих политичких опредељења, најављивали су славље за петак у поноћ или поручивали ЕУ-у да ће се вратити.

"Сви смо дубоко тужни што смо дошли до овога да земља која је дуго чланица напушта породицу ЕУ-а. Увек смо потпуно поштовали одлуку британског народа. Ви сте наши партнери и савезници и увек ћемо имати блиске односе. Напуштате ЕУ, али ћете увек бити део Европе", поручио је председник Европског парламента Давид Сасоли након гласања.

Европски парламент за 1. фебруар планирао је церемонију спуштања заставе Велике Британије, која је поред застава других 27 држава чланица испред седишта Парламента у Бриселу.

Британска застава иде у музеј

Британска застава бит ће уврштена у колекцију Музеја Европске хисторије, који је у непосредној близини Европског парламета у Бриселу.

Споразум о раздруживању који су постигле Европска унија и Велика Британија предвиђа заштиту права грађана земаља чланица ЕУ-а који остају у Великој Британији након Брегзита и обратно. Договорене су и финансијске обавезе које Лондон мора измирити према Унији, као и начин будућег функционисања границе између Ирске и Северне Ирске.

Након Брегзита предвиђен је прелазни период у односима две стране до краја 2020.

У том периоду Велика Бритања обавезала се да ће као "трећа земља" наставити поштовати законе Уније.

Европска комисија требала би до марта представити план за преговоре о будућим односима Лондона и Брисела.

Изласком Велике Британије из ЕУ-а промениће се састав и бројност Европског парламента, који ће са 751 пасти на 705 заступника.

По одласку 73 британска заступника 27 места попунит ће заступници из 14 других земаља чланица, док ће 46 места сачекати представнике "могућих будућих земаља чланица".

Прочитајте ОВДЕ   ко се заштитио да не буде злоупотребљен.

ИЗвор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА