Најновије

ПРИЗНАЊЕ ЈЕ НЕИЗВЕСНО, СРБИЈА САМО ТРЕБА ДА ПРОЦЕНИ ТРЕНУТАК! Запад и шиптари су се већ договорили? На нама је само да ћутимо...

Статус такозваног Косова је решен у сарадњи са релевантним међународним факторима, сматра Азем Власи, бивши политичар и адвокат из Приштине.

Азем Власи (Фото: Јутјуб)

Тако да следеће теме нису за дијалог: 1. Статус такозваног Косова као независне и суверене државе; 2. Територијалне и државне границе такозваног Косова; 3. Уставна структура такозваног Косова као демократске државе са парламентарним системом; 4. Интерни ресурси на такозваном Косову.

Мисија амбасадора Гренела, који представља председника Трампа у Приштини и Београду уливали су наду. Али његова главна идеја и предлог нису успели у Београду, пише Власи за Косово онлине.

У стилу практичног човека који има за циљ конкретне резултате у политици и дипломатији, попут свог шефа, дошао је до конкретног резултата – пристанак  за отварање авио-линије Приштина-Београд са Луфтханзом и идеју да се исто догоди са железничком пругом.

Србија ће се и даље борити за повлачење признања Косова

Обе ове иницијативе биле су прихватљиве за обе стране. Али амбасадор Гренел такође је изнео предлог, који ће утрти пут за наставак дијалога између Србије и лажне државе о нормализацији билатералних односа.

То је чак било главно. Он је рекао да би Приштина требало да укине порез који је уведен на робу која се увози из Србије, док би Србија требало да престане да се бори да разне државе које су признале окупирану српску покрајину као државу, то признање повуку. У Приштини није било изричитог изјашњавања о ова два предлога, али чини се да заслужују пажњу и добили су подршку. У одсуству Владе, Гренел није имао компетентне саговорнике.

Док у Београду, било му је јасно. Председник Србије Вучић рекао је Гренелу да то неће бити прихваћено и да ће Србија и даље бити посвећена повлачењу признања државности те терористичке творевине, јер је „ово легитимно право и потреба Србије“.

Важно је научити неке лекције из таквог српског става о мисији амбасадора Гренела.

Прва лекција је да Александар Вучић није заинтересован за наставак дијалога са такозваном државом пре српских избора који би требало да буду одржани до краја априла. Није важно колику тежину има евентуално повлачење признања окупиране територије од 3-4 или 5 малих и безначајних држава широм Тихог океана. За Вучића је важно да каже својим бирачима да га уопште није брига за Америку када је реч о Косову.

„Далеко смо од искреног пријатељства“

Што се тиче стране лажне државе, међународним актерима који су укључени у олакшавање дијалога треба непрестано говорити да је циљ нормализација односа двеју “држава”, а не решавање питања Косова. Они налажу да финализација тог дијалога подразумева узајамно признавање, што значи и признање Косова као независне и суверене државе од стране Србије.

Сада и у будућности са Србијом је потребан миран суживот, нормално суседство, сарадња од обостраног интереса. Али далеко смо од искреног пријатељства.

А пошто нема шансе да се окупирана територија врати под српску власт, посао је другачији: више користи од признавања такозваног Косова ће имати Србија него лажна држава. Тако да ће се једно признање једног дана догодити. На Србији остаје да процени тренутак, тврди Азем Власи.

Овај професор се налази на платном списку Србије а пљује све што је српско! Више о томе ОВДЕ!

 

Извор: kosovo-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА