Најновије

КРИТИКОВАО ОБАМУ, ПА УРАДИО ОНО ЗА ШТА ЈЕ ЊЕГА ОПТУЖИВАО! Испливали Трампови твитови од пре осам година

Амерички председник Доналд Трамп наредио је јуче напад у Ираку у ком је убијен ирански генерал Касим Сулејмани, лидер снага Кудс при Револуционарној гарди.

Доналд Трамп и војска (Фото: Јутјуб)

Овај потез САД жестоко је критикован широм света, многи оцењују да убиство генерала кључан моменат који би могао да доведе до рата, а Трампова одлука натерала је многе да се присете како је управо он пре осам година критиковао бившег председника Барака Обаму.

Наиме, у објавама на Твитеру и у обраћању медијима пре избора 2012. године, Доналд Трамп је навео да ће Барак Обама започети рат са Ираном само да би поново био изабран за председника.

- Наш председник ће почети рат са Ираном зато што нема могућност да преговара. Слаб је и неефикасан. Тако да сматра да је једини начин да поново буде изабран тако што ће почети рат са Ираном - навео је Трамп 16. новембра 2011. године.

Слично је онда поновио и 2012. и 2013. године.

- Увек сам говорио, Барак Обама ће напасти Иран некако пре избора - написао је Трамп на Твитеру 16. августа 2012. године.

Неколико месеци касније написао је да Обами не треба дозволити да "игра на карту Ирана".

- Сада када су Обами бројке у паду гледајте га како напада Либију или Иран. Очајан је - написао је 9. октобра 2012. године.

Чак и када је Обама на крају изабран, Трамп се није зауставио и тврдио је да ће председник у неком тренутку напасти Техеран како би "показао како је јак".

- Сетите се да сам поредвидео да ће председник Обама напасти Иран јер није способан да преговара - написао је он 11. новембра 2013. године.

Десет месеци пре председничких избора који се одржавају у новембру ове године, Доналд Трамп наредио је напад у Ираку у ком је убијен ирански генерал Касим Сулејмани, лидер Кудс снага Револуционарне гарде.

Трамп је вест прославио на Твитеру, објављујући америчку заставу.

- Иран никада није победио у рату, али никада није изгубио у преговорима - написао је он касније.

Иако Американци тврде да САД не траже рат, тензије између две земље дотигле су свој врхунац.

Прочитајте ОВДЕ   ко то очекује сурову освету Ирана.

Извор: telegraf. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА