Најновије

МКУ-9 "РИПЕР": Ово је дрон који је убио Касима Сулејманија и Џихади Џона! Предатор коришћен и на КиМ!

Ирански генерал Касим Сулејмани убијен је из америчког дрона МКУ-9 "рипер", који је добро познат на Блиском истоку и за који се може рећи да је имао велики утицај на начин ратовања САД.

МКУ-9 "рипер" (Фото: Јутјуб)

Овај амерички дрон се некада назива и "предатор". Овај дрон производи компанија "Џенерал атомикс". МКУ-9 "рипер" може да лети тако што се њиме управља са земље, а способан је и за аутономно деловање. Слово М у ознаци значи да је дрон вишенаменски, а КУ означава даљински навођене системе.

Уведен је у употребу 2007. године. Његови примарни корисници су америчка, британска и италијанска војска. Тај дрон је означио повећање способности америчке војске када је реч о употреби беспилотних летелица које су се примарно користиле за надзор и прикупљање података о томе да се оне користе у нападачке сврхе.

МКУ-9 је унапређена верзија дрона МКУ-1 "предатор". Покреће га мотор од 950 коњских снага. Дугачак је око 11 метара и има распон крила од чак 20 метара. Без наоружања тежак је нешто више од 2.200 килограма, а са оружјем достиже тежину и до 4.700 килограма.

Максимална брзина летења му је 482 километра на час, а брзина крстарења 313 километара на час. У ваздуху може да буде максимално 14 сати. Процењује се да је цена једног дрона око 16 милиона долара. Америчка војска планира да га држи у оперативној употреби до 2030. године.

Летелица може да носи различите врста наоружања као што су ласерски навођене бомбе и пројектили ваздух–земља.

Оперативна употреба дрона МКУ-9 "рипер" углавном се везује за америчку војску, а терен Блиског истока веома му је познат. Већ у лето 2007. године дрон је употребљен у мисијама у Ираку и Авганистану.

Прву познату жртву МКУ-9 је имао 28. октобра 2007. године, када је испалио ракету "хелфајер" на побуњенике у Авганистану. Уследиле су многе мисије, али и губици дронова, што је много коштало.

У међувремену, "рипер" је полетео широм света. Дронови су у различите сврхе коришћени у Етипији, Сомалији, Либији, Малију...

Према медијским извештајима, позната жртва "рипера" је један од најсуровијих припадника Испламске државе Мухамед Емвази, који је добио надимак Џихади Џон. Убијен је идентично као и Сулејмани, када је на аутомобил у близини Раке "рипер" испалио ракету. Подаци о његовој локацији такође су добијени обавештајним путем.

У скорије време МКУ-9 је играо значајну улогу у Јемену. Хути су оборили неколико летелица у претходном периоду.

Према извештајима Пентагона, један "рипер" је 2018. године током вежбе оборио други мањи дрон, што је први пут да је уништио мету у ваздуху. Још се ради на интеграцији ракета ваздух–ваздух.

Занимљиво је да је италијански контингент КФОР-а користио дрон 2013. године на Косову. Тада је "Аеронаутика милитаре" објавила да је сврха дрона да учествује у операцијама надзора, "зависно од потреба међународних коалиционих снага".

Иначе, италијанска војска је прва после британске којој је САД одобрила наоружавање дрона "рипер" 2015. године.

Веома значајно је то што дрон може бити "спакован" у контејнер и допремљен било где у свету. Систем може да стане у Ц-130 "херкулес" или у неки већи транспортни авион.

Прочитајте ОВДЕ какав су нови напад Американци извели у Багдаду.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА