Најновије

НАЈМОДЕРНИЈЕ СРПСКО БОРБЕНО ВОЗИЛО! 'Лазар 3' чува југ Србије! Тежак 24,5 тона, широк три метра, мотор од 500 коња…

Да је Србија 1999. године имала борбено оклопно возило као што је 'лазар 3', сасвим сигурно би били сачувани животи на десетине наших војника. За време НАТО агресије српски пешадинци били су релативно лаке мете у војним транспотерима који су тада коришћени. Данас, после деценија чекања, Војска Србије добила је ново моћно борбено возило пешадије, које им пружа подршку и много већу заштиту и у најтежим ратним условима.

Лазар (Фото: mod.gov. rs)

Првих шест примерака борбеног оклопног возила 'лазар 3' ушло је у јулу ове године у састав 41. пешадијског батаљона Четврте бригаде Копнене војске. Стационирани су у највећој српској војној бази 'Југ' надомак Бујановца, на свега 40 километара ваздушне линије од америчке базе 'Бондстил' и тек десетак километара од Копнене зоне безбедности.

Упркос масивним габаритима, 'лазар 3' је окретан и брз и веома успешно савладава сваки, па и најнеприступачнији терен. Тежак је 24,5 тона, а широк готово три метра. Ипак, са мотором од 500 коњских снага може да развије брзину и до 110 километара на сат!

Ова најнапреднија верзија 'лазара' отпорна је на противпешадијске мине и бомбе, митраљеске нападе, али и на нуклеарно-хемијско-биолошку контаминацију терена. На све то, војницима које превози на дејство пружа ватрену подршку приликом њиховог искрцавања, и то у радијусу од 1.500 метара!

Перформансе 'лазара 3'

* Тежина 24,5 тона
* Ширина: 2 метра и 95 цм
* Брзина: До 110 км/х
* Мотор: 10.800 кубика
* Снага мотора: 500 коњских снага
* Наоружање: митраљез 12,7 мм
* Поседује дневне и термовизијске камере
* Има противпожарни систем
* Има потпуну климатизацију

Водник Давор Димитријевић каже да је степен заштите српског војника сада подигнут на много виши ниво него што је то био случај икада раније.

- Мобилност и заштита 'лазара 3' омогућавају посебну сигурност наших војника, њихову потпуну безбедност од калибра 12,7 мм и 7,62 мм, као и од експлозивних направа и мина на које возило може да наиђе у току дејстава. Њиме се може успешно осматрати терен, прикупљати подаци у дневним и ноћним условима, уз примену термовизијске камере, као и задимљавати бојиште помоћу бацача димних кутија - објашњава Димитријевић.

Нема тешког задатка

'Лазар' може да превезе 10 чланова посаде у задњем делу. За непун минут, спремни су да дејствују на терену, а толико је потребно и артиљерији да дејствује као подршка. У задњем делу возила налази се најмодернији командни пулт за управљање митраљезом 12,7 мм, а прецизност погађања мете је готово 100 посто.

Капетан Марко Станимировић, командир првог стрељачког вода и заменик командира Прве пешадијске чете, водио је прву обуку наших војника на 'лазару 3'. Како каже, нема задатка који војници нису успешно савладали.

Отпоран и на радијацију

Вишенаменско борбено оклопно возило 'лазар 3' може да делује и приликом елементарних непогода, у случају пожара и поплава. Он чак може да се користи и у случају нуклеарно-хемијско-биолошке (НХБ) контаминације терена, у антигерилској, антитерористичкој борби, мировним операцијама…

- Наша искуства су веома позитивна кад је у питању управљање 'лазаром 3'. Војници су успешно савладали обуку, применили искуства из ње током вежби гађања, као и приликом коришћења возила. Нема тог терена који 'лазар 3' не може да савлада. Може да се користи у свим временским приликама, дневним и ноћним условима, као и на свим конфигурацијама терена - објашњава Станимировић и закључује:

- Возило "лазар 3" изузетно је моћно борбено возило домаће производње и као такво успешно може да парира оваквим и сличним возилима која имају и остале моћне војске света.

Прочитајте ОВДЕ   шта ће бити о С-300 и С-400 кад је реч о Србији.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА