Најновије

ОСВАНУЛА ЛИСТА НАЈМОЋНИЈИХ ЉУДИ! Они ће обликовати Европу 2020! Нећете веровати ко је на првом месту!

Бриселски портал Политико направио је годишњу листу најмоћнијих људи у Европи, односно листу од 28 људи који би у 2020. години могли да је обликују. На врху листе је француски председник Емануел Макрон, док је преосталих 27 особа са листе сврстано у три категорије које представљају три врсте моћи: људи од акције, ометачи и сањари.

Ангела Меркел и Емануел Макрон (Фото: Јутјуб)

Прво место:  Емануел Макрон

Избор "Политика" за место број један је Емануел Макрон. У уводном делу текста о најмоћнијим људима, аутори листе Стефан Фарис и Стефан Браун напомињу да ће прво место вероватно изазвати бројне полемике - и вероватно је то истина.

Како се наводи, Макрон је искористио вакуум настао због Брегзита и слабости Немачке. Француски председник разбеснео је Европски парламент када је критиковао изборни систем и покушао да изманеврише избор Урсуле фон дер Лајен, али и када се успротивио досадашњој политици проширења ЕУ и спречио покретање приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

"Људи од акције"

Између осталих, као људи од акције оцењени су, Маргарет Вестагер из (комесар ЕК за конкуренцију), Кристин Лагард (председница Европске централне банке), Борис Џонсон (премијер Британије), Ангела Меркел (немачка канцеларка), Урсула фон дер Лајен (председница ЕК), Лео Варадкар (премијер Ирске) и Фил Хоган (европски комесар за трговину).

Три најзвучнија имена на листи су:

Владимир Путин

Руски председник пласирао се на место број три овог дела листе. Напомињујући да је Путин током последњих пет година илегално напао Крим, умешао се у америчке председничке изборе, отео украјински брод, подржавао сиријског диктатора и да је оптужен за тровање бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља, "Политико" наводи да је резултат такве политике више него задовољавајући за њега.

- Резултат: симпатично лице у Белој кући, без присилног повлачења са Крима, невиђени утицај на Блиском Истоку и промена расположења у Европи - наведено је.

Даље, наводи се да су санкције које је ЕУ увела Русији 2014. године након анексије Крима уздрмале руску економију, али нису промениле Путинову рачуницу. Чак, ЕУ је та која почиње да лута, пише "Политико", закључујући да "је мало разлога да Путин промени тактику".

Ангела Меркел

- За некога ко је канцеларка Немачке већ деценију и по, Ангела Меркел је постигла изненађујуће мало - речи су којима "Политико" почиње причу о једној од најмоћнијих жена Европе која се пласирала на пето место листе "људи од акције".

Листа напомиње да јој поједини приписују да је спасила евро, али исто тако наглашава да "многи економисти тврде да је учинила више штете него користи - држећи се немачке линије, продубила је кризу у Грчкој и није учинила ништа на решавању неједнакости у еврозони".

Као минус Меркеловој уписана је и мигрантска политика.

- Њен одговор на мигрантску кризу 2015. године, када је отворила немачке границе и покушала да постигне договор о расељавању избеглица на нивоу ЕУ, поделила је вође континента и подстакла крајње десничарски препород у земљи и иностранству.

Даље се наглашава да је би канцеларка можда могла да буде срећна што је њена некадашња штићеница Урсула фон дер Лајен изабрана на место председника Комисије, али "Макрон, а не Меркел, је тај који је заслужан за њен избор".

За крај, наведено је: "Наредне године канцеларка ће бити у сада већ свом стандарном положају: гледање са стране".

"Сањари"

У "сањаре" на место број један пласирала се еколошка активискиња Грета Тунберг, а тик уз њу, на месту број два је мађарски премијер. На овом делу листе су и Бруно ле Мер (француски министар финансија), Карола Рекетер (Немица која је постала позната захваљујући спасавању миграната код италијанске обале), Клаус Веле (генерални секретар Европског парламента) и Елизабет Денам (британска комесарка за информисање).

На листи сањара су и немачки писац и издавач Готз Хубичек кога сматрају гуруом странке Алтернативе за Немачку (АфД), немачки министар финансија Олаф Шолц, радник фирме за доставу "Деливероо" Жан Даниел Замор, који је на себе скренуо пажњу указујући на радне услове достављача.

Најзвучније име на овом делу листе: Виктор Орбан

"Политико" види Орбана као "стандардног носиоца национализма" и као "антитезу ономе што Европска унија описује као наднационално прекривање". Додаје се да мађарске поруке одјекују елементима десног центра у Европи и напомиње да иако је ЕПП суспендовала његову странку Фидес, Орбанових 13 посланика и даље остаје у Европском парламенту.

"Ометачи"

На овом делу листе широј публици најпознатија су имена двојице Матеа из Италије - Салвинија и Ренција. За првог "Политико" наводи да можда остао без функције, али није изашао из кадра.

- То не значи да његови непријатељи могу да приуште да га игноришу. Његова странка Лига и даље је најпопуларнија странка у земљи, са Салвинијем који је добро позициониран да постане премијер на челу коалиције деснице, уколико избори буду одржани ускоро. Ако се то догоди, очекујте да ће се ударни таласи раширити широм земље, Европске уније и евентуално глобалне економије. Много тога ће зависити од истрага његових наводних веза са Кремљом и способности италијанске владе да увери бираче да се може носити са миграцијама и економијом - наводи се.

На овом делу листе налази се и лидер немачке странке "Зелени" Роберт Хабек који је успео да удвостручи популарност странке од када ју је преузео прошле године и за кога се сматра да би могао да постане први немачки канцелар из редова "Зелених".

Ту су још и извршни директор "Фејсбука" Дејвид Маркус познат по томе што покушава да наметне крипто валуту Либра, затим шкотска премијерка Никола Старџеон, шеф немачке агенције за заштиту података Јоханес Каспер, француски левичар Франсоа Руфин и прва словачка председница Зузана Чапутова.

Америка да престане са злоупотребом силе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА