Најновије

АМФИЛОХИЈЕ НАДМУДРИО ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: Бадњи дан без Вучића у Црној Гори по вољи Митрополије!

Председник Србије Александар Вучић одустао је од доласка у Црну Гору на Бадњи дан, што је био изричит захтев Митропoлије црногорско-приморске (МЦП).

Митрополит Амфилохије (Фото: Јутјуб)

Митрополит Амфилохије је и јуче у Патријаршији, где је разговарао са српским патријархом Иринејем, поновио да ниједном политичару неће дозволити да обесмишљава литије и молебане у којима је протеклих дана учествовало на десетине хиљада људи широм Црне Горе.

Амфилохије и Иринеј су разговарали о најављеној посети Вучића, јер је недавно саопштено да је управо патријарх дао благослов председнику Србије да бадњаке налаже у Црној Гори.

Наводно је поновљен и став МЦП да је Вучић добродошао као државник у званичну посету, али не и на Бадњи дан.

Са Иринијем су се јуче у Београду састали и епископи МЦП и разговарали о недавно усвојеном Закону о слободи вероисповести, али и покушају одређених политичких и партијских структура да политизују борбу МЦП. Оценили су да је реч о закону против православне цркве у Црној Гори.

Вучић је јуче саопштио да одустаје од доласка да не би, дао “алиби режиму који ће да каже да је то напад на независност Црне Горе”.

Након састанка са српским патријархом Иринејом, он је казао да је било испланирано све у вези са његовом посетом Пљевљима.

Коментаришући наводе да је митрополит Амфилохије одбио сусрет са њим, Вучић је казао да то није истина јер, како је рекао, никад није тражио сусрет са митрополитом, већ само са патријархом.

Поједини медији објавили су да је Иринеј желео да буде у Црној Гори током божићних празника, али није добио позив црногорских епархија. 

По такозваној хоризонталној организацији СПЦ, патријарх није врховни старешина, већ је једнак са епископима, па тако није уобичајено да дође у посету некој епархији, а да га надлежни владика не позове у госте.

Свети Архијерејски Синод Српске православне цркве саопштио је да је усвојени Закон о слободи вероисповести правилније било назвати закон против православне цркве у Црној Гори.
Свети Синод је, како је саопштено, са патријархом Иринејем на челу, одржао седницу у Патријаршијском двору у Београду, уз учешће архијереја који јурисдикцију имају у Црној Гори - митрополитом Амфилохијем и епископима Јоаникијем, Атанасијем, Димитријем, Стефаном и Методијем.

Синод је још једном апеловао на државне органе Црне Горе да буду свесни “своје одговорности пред историјом и будућношћу” и да преиспитају свој став о верским правима и слободама својих грађана и већинске цркве у Црној Гори.

У градовима широм Црне Горе и синоћ су организоване литије које су окупиле десетине хиљада људи. Литије и молебани одржани су у Подгорици, Никшићу, Бијелом Пољу, Пљевљима, Беранама, Андријевици, Мојковцу, Жабљаку, Плужинама, Будви, Херцег Новом, Бару и први пут у Даниловграду, којој је присуствовало око пет хиљада људи.

Прочитајте ОВДЕ како су у суботу увече протекли молебани у Црној Гори.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА