Најновије

"ГАРДИЈАН": САД имају дугу историју политичких убистава, али је дрска егзекуција Сулејманија потпуно јединствена!

САД имају дугу историју политичких убистава, али убиство команданта иранских снага "Кудс" Касема Сулејманија јединствено је, не само у методи, већ и у дрскости егзекуције уз потпуно занемаривање правних аспеката или људских хуманих последица, пише лист "Гардијан".

Касим Сулејмани (Фото: Јутјуб)

Лист наводи да САД веће деценијама примењују различите сложене технике убистава од тровања првог премијера Конга Патриса Лумумбе шездесетих година прошлог века, до покушаја убиства лидера Кубе Фидела Кастра, такође, тровањем.

"Гардијан" пише да је убиство генерала Сулејманија посебно само по себи по дрскости.

- Сама метода и није толико битна, јер шта значи жртви ако је спаљена као Солејмани или погубљена након пуча који је изрежирала ЦИА, као што је био случај са ирачким лидером Абдулом Каримом Касемом 1963. године - наводи британски лист.

Чарлс Листер са Института за изучавање Блиског истока у Вашингтону каже да САД немају праксу убијања виших државних званичника на отвореном, као што је случај са Сулејманијем, који је био друга најмоћнија фигура у Ирану након врховног вође.

"Твитови" у којима амерички председник Доналд Трамп ликује након убиства Сулејманија у комбинацији са скоро никаквим покушајем да се оправда овај чин било у оквиру домаћег или међународног права, резултирали су тиме да су САД оптужене за исте злочине за које криве своје непријатеље.

Политички аналитичар Випинг Наранг рекао је да ово "убиство није било застрашивање, већ одсецање главе".

У протеклих пола века није било мањка америчких интервенција и покушаја, у неким случајевима успешних, да се уклоне страни противници путем сумњивих правних или етичких основа.

Лист подсећа да су САД саме признале да су чак осам пута покушале да убију Кастра, иако је стваран број вероватно много већи.

Вилијем Блум, аутор књиге "Убијање наде:Интервенције америчке војске и ЦИА од Другог светској рата", указује на низ америчких грехова од инвазија, бомбардовања, збацивања влада, убистава, мучења и одреда смрти. "То баш није лепа слика", рекао је аутор књиге.

ЦИА је била толико бесна шездесетих и седамдесетих година да је 1975. године црквени одбор истраживао велики број покушаја убистава страних лидера укључујући Лумумбу, Рафаела Трухиља из Доминиканске Републике, Нгоа Дина Дијема из Вијетнама и Кастра.

На крају је тадашњи председник Џералд Форд забранио америчко учешће у политичким убиствама, међутим, забрана није трајала друго.

- САД су од 1976. године ангажоване или су оптужене за покушаје уништења страних лидера - подсећа лист и додаје да је бивши председник Роналд Реган покренуо бомбашке ударе на либијског вођу Моамера Гадафија.

Северна Кореја недавно је саопштила да је ЦИА покушала да убије њеног лидера Ким Џонг Уна.

Међутим, већина интервенција у новијој историји биле су прикривене и тајне, а у случају да су биле јавне обично су мете били актери који делују у милицијама или милитантним групама као што је "Исламска држава".

Насупрот томе, све до Трампа, САД су избегавале отворене нападе на државне актере који су повезани са сувереним режимима, па је случај Сулејманија преседан.

Прочитајте ОВДЕ   каквог то ђавола истерују Французи.

Извор: Блиц/Гардијан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА