Најновије

"Не смемо да дозволимо да нас Ердоган уцењује"

Мандатар за састављање нове аустријске владе Себастијан Курц изјаснио се за оштрије деловање против Турске по питању мигрантске политике.

Себастијан Курц (Фото: Јутјуб)

Курц је, у интервјуу немачком дневнику "Билд", казао да споразум са Турском не функционише довољно и да је Грчка заслужила пуну подршку.

"Не смемо дозволити да нас турски председник Реџеп Тајип Ердоган уцењује. У његовој земљи тлаче особе које политички другачије размишљају, непрестано се затварају новинари, и Турска покушава да користити избеглице И мигранте као оружје", подвукао је он.

Курц сматра да треба извршити притисак на Турску, додајући да ЕУ има многе могућности за то и да о томе треба размислити.

Упитан да ли то значи и санкције он је казао да о томе треба најпре разговарати преко свих дипломатских канала.

"Међутим, мислим да Турска мора бити свесна да ЕУ има много могућности да реагује и да не дозвољава да је неко уцењује", нагласио је он.

Упитан да ли се граница на мору може заштитити Курц је одговорио да се она може и треба заштитити.

"Можемо се побринути да избеглички чманци уопште не пристају, можемо људе који су спашени вратити у земљу из које су дошли. Погледајте Египат. Из те земље је долазило на хиљаде избеглица, а данас више нико, зато што постоји функционишући систем", објаснио је он.

Када је реч о Либији, Курц сматра да ЕУ са међународним организацијама треба боље сарађивати и створити смештаје достојним човека, те да мора све чинити како се мигранти из других афричких земаља не би упутили у Либију.

"Када једном дођу у Либију многи су изложени ропству или убиству. Тај систем не смемо дозволити", рекао је он.

Најавио је да ће као шеф нове владе наставити да се бори да тема миграције буде усмерена у правом смеру, јер је то потребно за Европу и зато што овај континент има хришћанско-социјалну одговорност.

"Не сме постојати систем у којем кријумчари људи зарађују на патњи људи", поручује Курц.

"Што се актуелне ситуације око Ирана тиче он је, на питање да ли очекује терористичке нападе, рекао да та опасност наравно увек постоји.

Указао је да због ситуације највише трпи Израел, који је у региону у којем постоје сталне тензије и да због тога та држава заслужује пуну подршку.

"Наша је обавеза не само да пазимо да нема напада у Европи, већ и да учинимо све да Израел може опстати у овом региону пуном криза", нагласио је он.

Напад САД на иранског генерала, према његовим речима, је била реакција на иранско деловање и понашање те земље у времену пре тог догађаја.

"Било је непрестаних напада на америчке дипломате и установе. Због тога се то мора оценити као оно што јесте, а то је реакција. Међутим И поред тога је важно да ситуације не ескалира даље И требало би искористити кризни механизам који постоји у споразуму са Ираном", рекао је Курц.

Прочитајте ОВДЕ   каква то политичка убиства помиње Гардијан.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА