Најновије

"ЗАКОН ЈОШ ЈЕДАН ДОКАЗ АНТИСРПСКЕ ПОЛИТИКЕ!" Линта о дешавањима у Црној Гори

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта одбацује оцену владајуће црногорске Демократске партије социјалиста да се председник Србије Александар Вучић меша у унутрашња питања Црне Горе.

Миодраг Линта (Фото: Јутјуб)

Србија, каже Линта у изјави коју је доставио медијима, поштује територијални интегритет Црне Горе, али има обавезу да брине о српском народу који је дискриминисан и обесправљен од стране "антисрпског режима Мила Ђукановића".

Линта истиче да ДПС износи апсолутну измишљотину кад каже да је Закон о слободи вероисповести само повод за антицрногорску кампању која има за циљ тобоже изазивање нереда и сукоба у Црној Гори.

- Јасно је да је у питању један у низу доказа антисрпске политике владајуће партије у Црној Гори јер се залагање за неповредивост и заштиту имовине Српске православне цркве лицемерно оцењује као напад на мир и безбедност - тврди Линта и наводи да ДПС лажно назива све појединце и организаиције великосрпским националистима и противницима црногорске државе само због тога што се не слажу или се супростављају мирним и ненасилним средствима "шовинистичком пројекту асимилације српског народа у националне Црногорце".

У изјави за медије Линта подсећа и да се у Црној Гори прогоне СПЦ, српски народ, српски језик, ћирилица, а из школских уџбеника избацују се великани српске књижевности. Наводи и да је из Устава Црне Горе који је усвојен 2007. избачен српски језик као службени.

Он наводи и да је режим Мила Ђукановића од осамостаљења Црне Горе предузео низ корака у циљу потискивања српског језика из јавног, културног и просветног живота, а истовремено су предузимане бројне мере у циљу промовисања новог црногорског језика који је једини дефинисан као службени језик.

Упркос томе, како каже, према попису становништва из 2011. године 43 одсто становништва Црне Горе изјаснило се да говори српски језик, а 37 посто да говори црногорски језик.

Дачићева изјава о Црногорцима запалила Балкан! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА