Најновије

"НЕ ИГРАЈТЕ СЕ С НАМА!" Историја је показала да је Иран увек спреман на крваву одмазду против САД!

Почетком јула 1982. године Хришћанска милиција у Бејруту зауставила је аутомобил са четири висока иранска званичника. Возило је касније нађено напуштено.

Иранска војска (Фото: Јутјуб)

Иран је одмах затражио међународну помоћ како би се пронашли таоци, али је позив остао без одговора. Две недеље касније, ирански нападачи отели су у Бејруту Дејвида Доџа, вршиоца дужности председника Америчког универзитета.

Та размена "ока за око" између Ирана и Америке била је почетак саге која је у наредним деценијама однела многе животе. Она је, такође, јасно показала како Иран одговара на претње.

- Ми увек узвратимо. Лекција је да се са нама не треба играти - рекао је у јулу ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф.

Лична освета

Након што је амерички дрон на аеродрому у Багдаду убио генерала Касема Сулејманија, другог најмоћнијег човека Ирана, одмазда је сада главни приоритет иранских лидера и његових снага.

На располагању имају бројне могућности, а постоје само два захтева - акција коју предузму треба да задовољи иранску инстиктивну жељу за осветом, али не сме да буде толико оштра да изазове Америку у отворени сукоб.

Широм Либана, Јемена и Авганистана распоређене су савезничке групе које је Иран наоружавао и које контролише. У Ираку и Авганистану западне трупе су бројчано надјачане групама које је Сулејмани лично основао и обучавао, али би напад на њих могао да испровоцира америчког председника Доналда Трампа на директан рат за који је иранска влада свесна да не може да га добије.

Постоји и мноштво алтернативних стратегија. Иран је често организовао сајбер нападе на западне циљеве или пресретање западних бродова у Ормуском мореузу, али судећи према изјавама иранских лидера, након атентата они ће желети нештро оштрије и личније.

- Неумољива освета чека криминалце који су окаљали руке крвљу Сулејманија и крвљу других мученика - рекао је врховни вођа Ирана ајтолах Хамнеи.

Ирански председник Хасан Рохани рекао је да ће се његова и друге земље у региону и друге земље које траже слободу "без сумње осветити". Министар спољних послова Дзавад Зариф најавио је крај "америчком малигном присуству у региону".

Најзлослутнија у претњама била је ћерка убијеног сулејманија која је поручила да ће породице америчких војника на Блиском истоку "провести дане чекајући смрт своје деце".

Такође, генерал Исмаил Гани, који је заменио Сулејманија на челу елитних јединица Кудс, обећао је освету у интервјуу за државну телевизију.

- Свемогући Бог је обећао да ће се осветити, а Бог је главни осветник. Акције ће свакако бити предузете - рекао је Гани.

Након његових речи Американци су се сигурно са језом присетили шта се десило прошли пут када се верски лидер Ирана заклео на освету.

Око за око

Ракетни брод америчке морнарице патролирао је Ормуским заливом у време појачаних америчко-иранских тензија 1988. године. Током размене ватре са непријатељским иранским бродовима, ирански путнички авион је прелетао залив.

Као резултат, како су тврдили, катастрофалне техничке грешке, ракетни брод је идентификовао авион као војну летелицу и оборио га. У несрећи је страдало свих 290 путника.

Капетан брода Вилијам Роџерс ослобођен је одговорности, али Иран до данас сматра да је напад био намеран. Наравно, одмах након напада ирански челници су обећали да ће се осветити.

Скоро шест месеци касније, 21. децембра, мала група либијских терориста повезаних са иранским блиским савезником Сиријом, подметнула је бомбу у авион америчке компаније ПанАм. Авион је експлодирао изнад шкотског града Локербија при чему је страдало 270 људи.

Либијски пуковник Гадафи званично је оптужен, али многи припадници америчке и британске обавештајне заједнице верују да је напад организовао Иран као чин освете.

Девет месеци од несреће у Локербију, супруга капетана Роџерса возила се њиховим аутомобилом у Сан Дијегу када се зауставила на семафору. Бомба је експлодирала одмах поред возила и запалила га, али је она успела да преживи напад. Упркос дугој истрази инцидент је остао необјашњен, али највећи број људи верује да је повезан са обарањем авиона.

Ирански верски лидери сада верују да њихов ауторитет и углед зависи од тога како ће се осветити Трампу за атентат на "поштованог и моћног" Сулејманија.

Последњих месеци, подршка режиму међу Иранцима је на најнижем нивоу због америчких санкција. Становници Ирана највише испаштају, а за то криве своју владу. Смрт популарног Сулејманија ће то да промени, бар на кратко. Обећавајући освету влада рачуна на то да људи желе одмазду за генералову смрт.

Како ће освета изгледати сазнаћемо у блиској будућности, а до тада ће амерички војни и политички званичници највероватније пажљиво проверавати своју личну безбедност и два пута се освртати преко рамена.

Свечано запаљен бадњак! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА