Најновије

КО ПОБЕЂУЈЕ, ИРАН ИЛИ АМЕРИКА? Техеран има пола милиона војника, моћне ракете и ..., али је опкољен! Детаљна анализа! (ФОТО/ВИДЕО)

Убиство генерала Касема Сулејманија, другог најмоћнијег човека Ирана, по наређењу америчког председника Доналда Трампа довело је до ескалације већ затегнутих односа између Техерана и Вашингтона, али је и већ опасну ситуацију на Блиском истоку довело до усијања.

Америчке трупе стигле на Блиски исток (Фото: Јутјуб)

Претње да ће се осветити за убиство генерала Иран је прошле ноћи спровео у дело - по наређењу Техерана гађане су две америчке војне базе у Ираку. Убрзо након тога срушио се украјински путнички авион, само неколико минута након полетања са аеродрома у Техерану. Иако нема потврде да је пад авиона била повезана несрећа, многи сумњају да је он био жртва иранске одмазде.

Свет се сада са стрепњом пита да ли ће Америка и Иран прећи у отворен рат који би имао катастрофалне последице за цео регион, али и планету. Док међународна заједница апелује да се страсти смире, аналитичари већ разматрају какав је однос снага САД и Ирана, и шта су чије стратешке предности у потенцијалном сукобу.

Ако се статистички упореде две војске ситуација је јасна - Америка на располагању има најјачу и најмногољуднију војску света, највећи буџет за њено наоружање и близу четрдесет база у савезничким земљама које окружују иранску границу.

Међутим, Иранци на својој страни има адуте које им признају и амерички званичници - савезничке војске широм света, вештину сајбер и "терористичких" напада и географску предност.

Када се упореде односи и распоред снага америчке и иранске војске, резултат је следећи.

Иран

Исламска република на располагању има око 523.000 активног особља у војсци, морнарици и ваздухопловству. Али са популацијом већом од 83.000.000 становника, она би у случају кризе могла да мобилизује додатних 47.000.000 људи.

Ирански буџет за одбрану износи 6,3 милијарде долара годишње. Његова копнена снага састоји се од 8,577 борбених тенкова, ракетних пројектора, самоходне артиљерије, оклопних борбених возила и вучне артиљерије.

Ваздушна снага, укључујући све ваздушне бродове и хеликоптере, износи 512 активних летелица и пловила, а поседује 398 бродова, подморница и мина.

У извештају америчког министарства одбране наведено је да су иранске ракете најснажније на Блиском истоку. Иран у активној употреби има десет типова ракета, а укупна ракетна артиљерија броји 1,438 комада.

Иран тренутно не поседује нуклеарно оружје, али поседује знање и капацитет да га направи, и то у року од неколико месеци сада када не мора да се држи лимита одређених Нуклеарним споразумом.

Америка

Америчка војска има људство од 1.281.900 активних чланова и додатни капацитет од 144.872.845 становника које би могла да мобилише. Амерички одбрамбени буџет је највећи на свету и износи 716 милијади долара.

Ракетни капацитет слабији је од Иранског и броји 1,197 комада, а земља користи само седам типова ракета. Међутим, америчке ракете спадају у најсавременије на свету, укључују Тридент Д-5 и интерконтиненталну балистичку ракету ИБЦМ.

Претпоставља се да САД и Русија заједно поседују око 90 посто од укупног броја нуклеарних бојевих глава на свету и да две државе имају приближно једнак број.

Америка, такође има највећу ваздушну и поморску силу на свету која укључује 48,422 борбена тенка, ракетне бацаче, самоходну артиљерију, оклопна борбена возила и вучну артиљерију.

У америчким ваздушним снагама тренутно има 10,170 актива, а 415 у поморским снагама.

Предности и слабости иранске војске

Кључна снага иранске војске је њен арсенал ракета. Према Центру за међународне студије у Вашингтону, Иран поседује највећи и најразноврснији ракетни арсенал на Блиском Истоку, а неке од њених балистичких и крстарећих ракета могу да нападну мете удаљене око 2,000 километара, укључујући делове југоисточне Европе.

У случају било каквог копненог напада Иран би чувала његова сопствена географија - земља је окружена океаном и планинама, док је у њеном центру пустиња.

Иранска војска (Фото: Јутјуб)

Такође, иранска војска је обучена за сајбер нападе које је често успешно спроводила у прошлости.

Техеран је посвећен модернизацији своје војске и постигао је брзи напредак у развоју својих беспилотних летелица, као што је Раад 85 УАВ који је често називан "самоубилачким дроном".

Техеран може да појача свој војни ангажман путем мреже савезничких војски широм региона. То су углавном шиитске снаге које су непријатељски расположене према Америци, Израелу и Саудијској Арабији. Савезничке милитантне групе Ирана распоређене су у Сирији, Ираку, Јемеу и Либану, али чак и у Африци и Јужној Америци.

Међутим, многи аналитичари сматрају да Иран не би могао да издржи ратни сукоб због лоше економије, али и чињенице да су већина њениг савезника побуњеничке групе, а не државне фигуре.

Предности и слабости америчке војске

Америка на својој страни има импресивну ваздушну силу, огроман број регионалних војних база и и кључне савезнике. Само у земљама Блиског Истока које су савезници Вашингтона распоређено је око 65.000 америчких војника.

Упркос постепеном повлачењу из Ирака претходних година, Америка и даље има око 800 база широм света, од којих око 40 директно окружује иранске границе, што се види на мапи.

Најважнија међу њима је база Инџирлик у Турској у којој се налази америчко нуклеарно оружје. Она је уједно и слаба тачка, јер због се проблематичних односа Вашингтона и Анкаре многи амерички званичници прибојавају да је оружје постало "турски заточеник".

Америка има важне регионалне савезнике попут Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Турске, Египта и Израела, који сви имају најновије летелице западне технологије, што им даје технолошку предност над Техераном.

Сматра се да је Израел једина нуклеарна сила у региону са око 90 бојевих глава у поседу. Америка их има на хиљаде.

Амерички савезници контролишу трговачке руте попут Суецког канала и важне регионалне ресурсе, попут нафте.

Нападнута америчка амбасада у Багдаду, снимке погледајте ОВДЕ!

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА