Најновије

ЛИСТ ПОБЈЕДА ОБЈАВИО: Црна Гора се повлачи! НАТО у шоку!

Министарство одбране Црне Горе размишља о одлагању слања црногорских војника у НАТО мисију у Ираку због кризе на Блиском истоку, изазване убиством иранског генерала Касема Сулејманија, које су извеле америчке снаге.

Црна Гора (Фото: gov.me)

Из тог ресора за подгоричку Побједу је саопштено да се може десити да се одложи одлазак црногорских војника у мисију.

Скупштина Црне Горе недавно је усвојила одлуку Савета за безбедност и одбрану о слању до два црногорска војника у ову мисију.

Истом одлуком предвиђено је да црногорски војници буду распоређени на логистичким позицијама на аеродрому у Багдаду, где би могли бити упућени један или два официра.

Из црногорског Министарства одбране кажу да постоји могућност да се одложи слање црногорских војника у ову мисију, иако, кажу, оно није било предвиђено пре средине године.

"За сада су суспендоване само тренинг активности због ситуације у Ираку. Мисија није укинута, али ћемо да видимо колико ће ова ситуација потрајати и како ће се развијати. Може се десити да се одложи одлазак наших војника у мисију, иако оно не би било реализовано пре средине године", саопштено је из Министарства одбране, пренео је портал РТЦГ.

На питање Побједе упућено НАТО-у да ли су са колегама из Црне Горе разговарали о одлагању слања војника, те да ли су их саветовали да донесу такву одлуку, из Алијансе су казали да су то питања за црногорске власти.

Казали су и да је генерални секретар Алијансе разговарао телефоном са премијером Ирака Адилом Абдулом Махдијем, те да је њихова дискусија била фокусирана на безбедносну ситуацију у региону и импликације на НАТО-ову мисију за борбу против ИД-а у Ираку.

"Генерални секретар нагласио је да су савезници и даље снажно посвећени мисији НАТО у Ираку, која помаже јачању ирачких снага и спречавању повратка Исламске Државе. Генерални секретар је нагласио да је обука локалних снага непроцјењиво средство у изградњи стабилности и сузбијању међународног тероризма", казао је Пјер Казалет, портпарол Алијансе.

Додао је и да је Столтенберг објаснио да је НАТО привремено обуставио активности на терену, али да је спреман да настави мисију када ситуација то дозволи.

НАТО је 6. јануара одржао хитан састанак на нивоу амбасадора у Бриселу, којим је председавао генерални секретар Јенс Столтенберг.

Обраћајући се новинарима у Бриселу након састанка, Столтенберг је нагласио да је НАТО спреман да настави своју мисију за обуку у Ираку "када ситуација то дозволи" и позвао Иран на деескалацију сукоба.

Мисија је суспендована након убиства Сулејманија, што значи да војници, за сада, остају у касарнама или се премештају у суседне земље.

Како је Дојче веле раскринкао Ђукановића сазнајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА