Најновије

МИЛОВО ЛУДИЛО! Не може будаластије него што је црногорски закон о црквама и манастирима

Црногорски председник Мило Ђукановић очито је начисто полудео! Према новом црногорском закону о слободи вероисповести, који данас ступа на снагу, да би се Српска православна црква уопште регистровала као верска заједница у Црној Гори, морала би да пронађе и достави јединствени матични број рођених и извод из књиге рођених ни мање ни више него Светог Саве, па чак и Василија Острошког!

Илустрација (Фото: Јутјуб/ Правда)

То стоји у одредбама закона, а колико је апсурдан, најбоље говоре и његови чланови у којима се наводе услови за регистрацију неке верске заједнице. С обзиром на то да СПЦ у Црној Гори постоји од оснивања 1219, она на те услове не може да одговори.

Бесмислени прописи

Како је објаснио историчар Дејан Ристић, у једном од чланова тог закона наводи се да свака верска заједница мора да се региструје и поднесе посебну пријаву која, поред осталог, подразумева то да назив верске заједнице мора да се разликује од било којих других верских заједница и не сме да садржи назив било које друге државе или њена обележја.

- То значи да православна црква у Црној Гори не може да се зове Српска православна црква јер је то обележје друге државе - истакао је Ристић.

Додаје да закон даље тражи да средиште и адреса верске заједнице мора да буде у Црној Гори.

- Будући да је Српску православну цркву у њеном пуном капацитету основао 1219. Свети Сава, то би значило да би Митрополија црногорско-приморска, односно све наше епархије на територији Црне Горе, морале, приликом евентуалне регистрације, прво да избаце реч "српско", да престану да користе црквену заставу, која је српска тробојка, и да доставе одлуку о оснивању из 1219. са подацима о оснивачу Светом Сави који би обухватали, што је потпуно апсурдно, јединствени матични број или број личне карте, доказ о држављанству и пребивалишту са својеручним потписом - објашњава Ристић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић поручује да је црногорски закон о слободи вероисповести потпуна бесмислица.

- Тај закон подсећа на усташке законе из 1941. године, који су имали за циљ да елиминишу српски народ, српско писмо и српску цркву. Тако да то није закон, већ скуп правних бесмислица којим би се маскирало насиље - оценио је Анђелковић.

Осам векова историје

Председник Праве Црне Горе Марко Милачић каже да, без обзира на то је ли то баш тако формално или не, суштина је управо таква да се црква ставља пред избор да доказује власништво над нечим што је њено најмање 800 година.

- Убеђен сам да ће црква у својим архивама и правним путем пронаћи довољно докумената да се заштити. Међутим, треба имати у виду да је у овом спору држава тужилац, те да је терет доказивања на њој, а не на цркви, што значи да ће бити врло занимљиво на планетарном нивоу да видимо како Мило Ђукановић доказује да је Острог његов, а не светог Василија Острошког - поручио је он.

Немања Старовић, спољнополитички аналитичар, каже да је сасвим јасно да је Закон о слободи вероисповести, који је наметнуо Ђукановићев режим, усмерен искључиво против СПЦ и њених верника у Црној Гори.

- СПЦ као институција ужива велико поверење свих грађана Црне Горе, а њено постојање и деловање пркоси пројекту Ђукановићевог режима, који распиривањем антисрпске хистерије шири идентитетски раздор међу грађанима. Закон представља важан инструмент политике која за свој циљ има разбијање СПЦ на простору Црне Горе, те формирање неке нове православне цркве лишене српског идентитета и корена, која ће служити као стуб режима Мила Ђукановића и његове ДПС - истиче Старовић.

Амфилохије: С чим ће да иду у Европу?

Ово што се догађа једно је од најзначајних чуда Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског. Десио се народ - казао је Амфилохије пред верницима и свештенством Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве приликом налагања бадњака испред Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици. Он је позвао да огањ обасја "оне који доносе братоубилачке законе и да их просветли".

Србија добила пет хеликоптера Х-145М. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА