Најновије

ПРВИ КОРАК СРПСКИХ КАДЕТА КА ПРОФЕСИОНАЛНИМ ПИЛОТСКИМ ДАНИМА: Летачка обука на школском авиону “ласта” (ФОТО)

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас на аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници летачкој обуци на школском авиону "ласта" који се користи и за обуку кадета Војне академије

Ласта Б-54 (Фото: mod.gov.rs)

Говорећи о значају тог ваздухоплова, командант 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде потпуковник Бошко Шербеџија истакао је да се у тој јединици од прошле године у наоружању налази авион "ласта".

- Његовим увођењем у оперативну употребу и његовим укључивањем у процес летачке обуке, обука је квалитативно значајно унапређена. Авион "ласта" својом савременом дигиталном авиоником и уређајима обезбеђује обуку у основном, навигацијском, фигурном, инструменталном и ноћном летењу – нагласио је потпуковник Шербеџија.

Ласта Б-54 (Фото: mod.gov.rs)

Како је навео, кадети на тај начин стичу одличне предуслове за прелазак на авион Г-4, на коме завршавају обуку у Војној академији, као и сва неопходна знања и предиспозиције да постану пилоти Ратног ваздухопловства.

Инструктор летења из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле мајор Александар Мрвић истакао је да је задатак те ескадриле селекција кандидата, а затим и почетна и основна обука на авиону "ласта" В-54.

"Ти исти кандидати постају кадети, и када прођу тај селективни ниво обуке, и на четвртој години школовања почињу с обуком на авиону типа 'ласта''', навео је Мрвић додајући да је ваздухоплов "ласта" одличан прелаз између селективне обуке и обуке на авиону "Супер Галеб" Г-4, а због летних карактеристика и перформанси ''ласте'' веома је значајно што је уведен у наоружање нашег ваздухопловства.

Важан елемент употребе сваког ваздухоплова је и одржавање, јер авион у сваком тренутку мора бити исправан, а старији водник прве класе Горан Теодоровић који је задужен за првостепено одржавање на авиону ''ласта'' В-54, нагласио је да је реч о доста сложенијем ваздухоплову за одржавање од осталих исте намене које је јединица до сада користила за почетну обуку.

Министар Вулин на летачкој обуци (Фото: mod.gov.rs)

''Прошли смо све обуке за одржавање и у првом и другом степену овог типа ваздухоплова и спремни смо да одржавамо његову комплетну исправност. Реч је о авиону новије производње, с новом авиоником, новом технологијом и комплетно је дигиталан, избачени су сви аналогни уређаји'', навео је Теодоровић додајући да тај ниво дигитализације омогућава очитавање података, параметара рада мотора у ваздуху и на земљи, што је савременије од оних које су у јединици за ту намену користили.

Шта се тражи од Уставног суда у Подгорици сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА