Најновије

СА ПУТИНОМ ДУЖИ САСТАНАК, ИСКРЕНО ПРИЈАТЕЉСКИ ОДНОСИ! Вучић: Градимо артерије и вене наше енергетске безбедности и будућности!

Отварање "Турског тока" је од огромног значаја за Србију, а грађани Србије треба да буду поносни и задовољни, поручује за РТС председник Александар Вучић

Александар Вучић и Владимир Путин (Фото: РИА)

Александар Вучић је у Истанбулу, где је присуствовао свечаности отварања деонице "Турског тока", рекао да се на том пројекту радило много година, а од 2014. и формално.

- За Србију је ово од огромног значаја. Буквално тиме градимо артерије и вене наше енергетске безбедности и наше енергетске будућности. Имамо 403 километра гасовода кроз Србију, четири мерне станице, једну компресорску. Имаћемо важан објекат у општини Жабари - рекао је председник говорећи за Дневник РТС-а.

Очекује да Бугарска своју део посла заврши до краја маја, те да два-три-четири месеца након тога потекне гас.

- После тога ћемо развијати секундарну мрежу. Јужно од Лесковца немамо гас, а за нова постројења нам треба. Морамо да радимо и за Топлички, Расински, Златиборски округ да бисмо могли да доводимо важне инвеститоре - напомиње Вучић.

Србија, како каже, не сме да остане без гаса.

- Без гаса је Србија пропала земља, стаје наша индустрија. Трошимо по 300, 400 милиона кубика гаса више него прошле године. Том брзином расте производња у нашој земљи. Ми не смемо то себи да дозволимо - рекао је Вучић.

Искрено пријатељски односи са Русијом
Када је реч о билатералним састанцима, Вучић је указао да је разговарао са председницима Русије и Турске, Владимиром Путином и Реџепом Тајипом Ердоганом.

Састанак са Путином је, каже, трајао нешто дуже.

- Српско-руски односи иду у врло добром смеру, искрено пријатељски односи - рекао је Вучић додајући да су Руси и Турци имали више тема за разговор – Либија, Сирија, Ирак.

Из тих тема се, каже, Србија склања.

- Велики нека се тиме баве, ми поштујемо све земље, а дајте да урадимо шта можемо за своје грађане. Моји домети већи од тога нису, они који се праве да су им домети много велики, обично не би могли да буду ни председници кућног савета - навео је Вучић.

У овом тренутку руски гас најповољнији 
Уколико Србија попуни своје гасне капацитете, око 13 милијарди кубика гаса, за седам-осам година моћи ће да кроз наплату транзита гаса поврати новац сав уложени у гасну инфраструктуру, каже председник.

Одговарајући на питање да ли се може одолети политичким притисцима због изградње гасовода, Вучић је указао да су гас и нафта одувек били средство политичке борбе.

- Ми морамо да се боримо за своју земљу, ми нисмо Руси или Кинези па да се супротстављамо било коме на свету. Ми смо мали, зато смо тражили начин како да се провучемо кроз иглене уши а да направимо најбоље могуће за Србију - напомиње Вучић.

Указујући да нема ништа против диверзификације гасних извора, Вучић је рекао да је  у овом тренутку руски гас најповољнији.

-Никаквих проблема у трговини нисмо имали - наводи председник.

Србији је, каже, у Истанбулу указано поштовање и због тога, додаје, грађани треба да буду поносни.

Дејан Берић каже да почиње рат, више о томе ОВДЕ!

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА