Најновије

У СЛУЧАЈУ РАТА ИРАНА И САД НИ СРБИЈА НИЈЕ СИГУРНА: Ево колики је домет балистичких ракета у арсеналу Техерана! (ВИДЕО)

Рат између Ирана и САД-а очигледно је избегнут. Као што смо већ писали, овај сукоб би сигурно био катастрофалан за обе стране, а готово је сигурно да ће се прелити и на околне земље Блиског Истока.

Иранска балистичка ракета (Фото: Јутјуб)

Али истовремено, постоји барем теоретска могућност да ће Иран ударити одмазде далеко од самог Блиског Истока. Ова држава има велику мрежу паравојних милитантних група које су већ извеле терористичке нападе у иностранству. Тако се сумња да је либански Хезболах, по налогу Техерана, 1994. године разнио јеврејски центар у Буенос Ајресу, усмртивши 85 људи и ранивши стотине, користећи бомбаш самоубицу 1994. године. Чини се да Хезболах стоји иза бомбардовања израелских туриста у Бугарској 2012. године, убивши шест људи, а 32 повређено.

Поред тога, Иран такође има импресиван арсенал са хиљадама крстарећих и балистичких ракета кратког, средњег и дугог домета. Иако не могу ни близу Сједињених Држава да досегну савезнике Израел и Саудијску Арабију.

Ракете су постале централно средство у иранској пројекцији моћи и способности за ускраћивању приступа поморским и ваздушним силама САД-а и Залива у региону, пише амерички Центар за стратешке и међународне студије у оквиру свог Пројекта противракетне одбране.

А оно што нам је посебно занимљиво је да најдалкије ракете могу досегнути чак и југоисточну Европу - укључујући и Србију - колико год било невероватно да би Иран могао да одлучи нападне регион.

Према информацијама које је објавио CSIS, иранска крстарећа ракета Соумар могла да погоди било кој део Србије, а у суседној Хрватској на пример, Сплит и Осијек, али не и Загреб или Ријека. Соумар има домет од 2-3 хиљаде километара, али за разлику од других, његова оперативност није потврђена, већ се само претпоставља да је у функцији.

Према извештају америчког Министарства одбране, Иран има највише ракета на Блиском Истоку, што надокнађује њихов релативни недостатак ваздушне супериорности у односу на ривале као што су Израел и Саудијска Арабија.

Развој ракета дугог домета заустављен је 2015. године, као део обуставе развоја нуклеарног програма. Међутим, могуће је да се развој наставио с обзиром на несугласице око нуклеарног споразума.

Крвопролиће је висило у ваздуху, Србе је тада спасао лично Путин! Више о томе ОВДЕ.

Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА