Најновије

ПРОФЕСОР ЛОМПАР ОТКРИО: Мило има највећу подршку у Београду, у Вучићу и невладином сектору! (ВИДЕО)

Гост емисије "Центар" био је професор Филолошког факултету др Мило Ломпар који је причао о бројним актуелним темама у земљи, региону и у свету.

Мило Ломпар (Фото: Јутјуб)

„Режим у Подгорици има највећу могућу логистичку подршку у Београду, везана је за садашњу власт и председника Србије, као и за јак невладин сектор који овде има сопствени медијски пул и све време је доводио у сумњу демократски капацитет за обарање Миловог режима па је чак и главна уредница НИН-а рекла да је српска тробојка сто што и шаховница. Многи припадници друге Србије су подржавали читав низ мера Вучићевог режима у вези са Косметом, подржавали су независност и потписивање Бриселског споразума попут Весне Пешић. Сада је јако важно да нова Влада у Црној Гори као први акт промени Закон о вероисповести и доведе Српску православну цркву у једнаки положај са римокатоличком црквом и исламском заједницом. Тада би нестали главни конфликти између Срба и Црногораца. На тој основи би могао да почне дубински, озбиљан и темељан разговор између носилаца српског и црногорског националног осећања јер и свети Петар Цетињски и Његош спомињу своју српску крв. Требало би да се сретну у тој традицији“, истиче гост.

Ломпар се посебно осврнуо на ситуацију у Јерменији.

„Јермени су народ чијих представника има више у дијаспори него у матици. То је стари трговачки и врло је намучен народ, веште су дипломате. И они који живе у расејању су везани за историју свог народа, увек су инсистирали да се призна геноцид на Јерменима и када је то изгледало узалудно, али дочекали су да се сада та чињеница признаје, упорним радом, лобирањем, стварањем свести и у уметничким круговима су ту истину о трагедији учинили делом светске јавности. Ми то нисмо урадили у вези са Јасеновцем, а та тема и сада изазива велики отпор у нашој зајендици, што значи да нисмо формирали кулутрни образац који би свако од нас прихватио без обзира на то да ли је конзервативац, либерал и слично“.

Након погодка азербејџански хеликоптер се срушио у Иран! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Србин Инфо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА