Најновије

САДА ЈЕ ЈАСНО! Председник парламента најавио: Ево када ће се решити питање Закона о слободи вероисповести

Председник парламента Алекса Бечић очекује да до краја седмице буде завршено формирање свих посланичких клубова, након чега се стичу услови за почетак практичног рада највишег законодавног дома.

Алекса Бечић. (Фото: skupstina.me)

- Надам се да ће се овај процес конституисања завршити закључно са овом седмицом да би самим почетком наступајуће седмице имали и консултације, након тога у кратком року и предлог свих клубова посланика о члановима Административног одбора тако да што се мене тиче интенција ће бити да то буде што је пре могуће - казао је Бечић.

Потом би Административни одбор требало да утврди предлог одлуке о избору свих осталих одбора. Досада је формирано осам посланичких клубова :

ДПС-ов, Демократског фронта, који чине Нова спрска демократија, Демократска народна партија, Права Црна Гора И Радничка партија , Клуб посланика Покрета за промјене, потом Социјалистичке народне партије, као и клубови листа "Црно на бијело" коју предводи УРА, Демократе - Демос - "Мир је наша нација" те клуб у коме су посланици СДПа - Албанске коалиције "Једногласно" и Социјалдемократа.

Засад се не зна ком клубу ће се прикључити Ник Ђељошај из Албанске коалиције "Ник Ђељошај - Генци Ниманбегу", Уједињена Црна Гора и још неке мање партије. Клуб још није формирала ни Бошњачка странка, која има три посланика, па то може урадити самостално.

- Посла је доста пред нама и зато се ја залажем да будемо најефикаснији могући - казао је Бечић.

Европска комисија је у последњем извјештају о Црној Гори, објављеном ове седмице,сугерисала новом парламенту да пронађе широки међустраначки и друштвени консензус и да у пракси покаже посвец́еност црногорском програму реформи ЕУ, прије свега у поглављима 23 и 24.

ЕК пре свега тражи активно и конструктивно учешц́е свих партија како би се побољшала парламентарна одговорност и надзор извршне власти.

У том делу Бечић посебан значај види у контролим консултативним саслушањима у парламенту, али и могућу тачку спотицања.

- Ви имате и занимљивих момената у свему томе, код парламентарних истрага и формирања анкетних одбора. По пословнику је председник анкетног одбора из опизиције, сада имате овај моменат транзиције, саме кохабитације тако да може бити много занимљивости - казао је Бечић.

Упркос свему, Бечић очекује конструктивну сарадњу свих политичких актера. Има и јасна очекивања од тога шта би требало да буде тема први скупштинских седница које очекује у другој половини октобра.

- Помирење ЦГ и затварање оних питања која су нас оптерећивала, посебно када говоримо о Закону о слободи вероисповести, економске реформе и све оно што очекујемо као акцију од саме Владе и наравно стварање предуслова за борбу против корупције и криминала - казао је председник Парламента Црне Горе.

Иако Скупстина с радом може почети и прије формирања Владе, што раније конституисање извршне власти допринијело би свакако ефикаснијем спровођењу већ постављених циљева нове већине.

Јерменци обарају дронове и уништавају оклопну снагу Азербејџанаца! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vijesti.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА