Најновије

НАТО ОСТАВЉА СРБИЈУ НА ЛЕДИНИ: Зашто журе са легализацијом лажне државе Косово?

Америчкој администрацији и званичницима НАТО-а се жури да што пре реше питање статуса Косова, да легализују независност јужне српске покрајине и ставе је под потпуну контролу овог војног савеза, након чега ће се у њиховом фокусу наћи БиХ, јер Вашингтон и Брисел неће дозволити да иза првих “борбених” линија које су постављене према Русији остане “црна рупа”, упозорава директор Евроазијског безбедносног форума Митар Ковач.

НАТО и Косово (Илустрација: eur.army.mil/Правда)

- Бела кућа је заинтересована да се цели Балкан интегрише у ову војну организацију. Они прво желе да простор Косова интегришу у НАТО. У том контексту треба посматрати и најављену изградњу пруге, али и аутопута Драч - Приштина - Ниш. Њихова даља стратегија биће фокусирана на тражење решења за БиХ, везујући их за одлуку Председништва БиХ из 2009. године. И у том контексту верујем да ће и притисци из Брисела сваким даном бити све већи на Бањалуку - сматра Ковач, додајући да у том контексту треба посматрати и једну од посљедњих изјава америчког државног секретара Мајка Помпеа, када је рекао да ће “погурати” БиХ у НАТО.

Како каже, уколико се којим случајем деси да БиХ мимо воље српског народа уђе у овај војни савез, Србија би остала на ледини, обогаљена без Косова и са НАТО границом на реци Дрини.

- Верујем да је најбоље решење, како за БиХ, тако и за Србију, да остану војно неутралне, управо због преламања интереса великих сила на Балкану, али и како би се одржали досадашњи добри односи са Москвом и Пекингом. Уосталом, и сви аргументи које западни, али и поједини домаћи политичари и аналитичари наводе као позитивне стране уласка у ову војну организацију, на климавим су ногама. Као један од аргумената наводе и то што смо, као, окружени овом војном организацијом. Да постоји некаква “црна рупа”. Ако НАТО није агресивна организација, а за какву се представља, у чему је онда проблем - наглашава Ковач. 

С њим се слаже и декан Факултета за безбедност из Бањалуке Слободан Жупљанин, наводећи да је војна неутралност најбоље решење за обе државе.

- Поготово за БиХ због њеног уређења, али и свих спорних питања која постоје између Бањалуке и Сарајева. Српска је увек била за сарадњу. Па и са НАТО-ом. Али и другим организацијама и државама. И то је показала. Али, власти Српске су јасно и недвосмислено рекле и шта мисле о томе да евентуално постану чланица овог војног савеза. И то је став који дели већина партија са српским предзнаком, али и грађана Српске. Не знам зашто би нам се нешто наметало, нешто што би могло изазвати кризу у земљи. Требају се доносити одлуке које ће задовољити интересе сва три народа у БиХ - поручио је Жупљанин.

Какав ултиматум је Тачи изнео Вашингтону и Бриселу, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Глас Српске

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА