Најновије

РУСИЈА ДОШЛА ДА СПАСИ ЈЕРМЕНИЈУ: 100% зависе од Москве

Азербејџански председник Илхам Алијев позвао је јерменског премијера Никол Пашињана да захвали руском председнику Владимиру Путину што је спасио његову земљу. Према Алијеву, Путин је спасио Јерменију, која „100% зависи од Русије“.

Нагорно Карабах (Фото: Јутјуб)

„Када нам је Пашињан дао ултиматум, када је увредио осећања Азербејџана, заслужио је да због тога буде кажњен. И ми смо га казнили“, саопштио је Алијев за московски дневник РБК.

„Треба да се захвали Путину на чињеници да је Русија још једном дошла да спаси Јерменију.“

У суботу је Русија помогла да се постигне прекид ватре између Бакуа и Јеревана. Након два дана од московског састанка на Путинов захтев, чији је домаћин био министар спољних послова Сергеј Лавров, обе државе су се међусобно оптужиле за кршење споразума, са извештајима о гранатирању села са обе стране линије сукоба.

Према речима Алијева, "100% зависност" Јерменије од Русије значи да Москва има велики утицај на Јереван, објашњавајући да је више пута тражио од Русије да убеди јерменску страну да се "оконча окупација" Нагорно-Карабаха. За сада се чини да Москва није спремна на тај корак.

Током две недеље откако су почеле борбе, Путин је више пута позивао на прекид ватре у региону. Иако Русија делује као посредник у јерменско-азербејџанском сукобу, Москва је званично савезник Јеревану у оквиру Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ) и била би дужна да помогне Јерменији уколико би њена, међународно призната територија била на удару.

Нагорно-Карабах је 1991. прогласио независност од Азербејџана, а 29 година касније, 27. септембра, регион је забележио највећу ескалацију борби за скоро три деценије. И Баку и Јереван верују да имају јаке претензије на то подручје које је међународно признато као део Азербејџана, али је првенствено насељено етничким Јерменима. Баку сматра да је енклаву незаконито заузела Јерменија, те је саопштио да је његов циљ повратак територије под пуну контролу.

Зашто Русија последњи пут пружа руку Немачкој, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА