Најновије

"Вулин кукавички обмањује јавност"

Војни синдикат Србије (ВСС) је навео да саопштење Министарства одбране, у вези са отказом генералном секретару ВСС Предрагу Јевтићу, представља "ноторну лаж и кукавичко обмањивање јавности којим се угледу наше војске и Србији наноси огромна штета".

Министар Вулин (Фото: Министарство одбране)

Министарство одбране саопштило је синоћ, поводом реаговања ВСС на правоснажну одлуку Војног суда којом је генерални секретар тог синдиката Предраг Јевтић изгубио војну службу, да је војно правосуђе самостално и да одлуке доноси "само и једино у складу са законом".

Претходно је председник ВСС Новица Антић поступање према Јевтићу оценио као незаконито.

"Војном синдикату Србије, достављена је изјава новинара Курира којом се недвосмислено потврђује да Предраг Јевтић, генерални секретар ВСС, није аутор спорног интервјуа и да је невин неосновано и незаконито кажњен. Поред тога, новинар је и писмено обавестио ВДС да је спреман да сведочи да му наш колега није давао никакве изјаве. Никада није позван да као кључни сведок разреши 'мистерију' иза које стоји огољени прогон и дискриминација Јевтића, достојна неких вунених времена", наводи ВСС у саопштењу.

Додаје се да "војно правосуђе не постоји, а војни дисциплински органи који себе називају судовима, према ставу Уставног суда Србије, заузетом у одлуци ИУз 391/2013 од 29.10.2015. године, нису судови и део судске власти, већ управни органи у саставу Министарства одбране".

"Ово јасно указује да они нису независни, јер да јесу саопштења за медије би издавали сами, а не информативна служба Министарства одбране, која је узурпирана и искључиво у служби Александа Вулина и Покрета социјалиста", пише у саопштењу синдиката.

У саопштењу ВСС напомиње да су "сви војни дисциплински органи, који себе сматрају судовима, последњим изменама Закона о Војсци Србије, извршеним такође од стране Александра Вулина, потчињени његовом личном адвокату и секретару Министарства одбране Зорану Лазићу".

"Лазића видимо као подстрекача 'организоване криминалне групе' унутар система одбране, удружене у заједничком злочиначком подухвату ометања синдикалног деловања ВСС и наношењу штете како војсци тако и држави. Апсурдно је да органи којима је надређен секретар неког министарства и против чијих је коначних одлука правни лек тужба Управном суду, себе сматрају судовима", саопштио је ВСС и упитао зашто их министарство не тужи ако сматра да износе неистине.

ВСС истиче да Министарство одбране у саопштењу "намерно прикрива чињеницу да Закон о Војсци Србије, ниједном својом одредбом не предвиђа било какву дисциплинску одговорност за заступање и представљање синдиката, нити је то могуће, имајући у виду непосредну примену Устава и од Србије ратификованих међународних конвенција".

"Поред тога, свако данас може прочитати да Закон о ВС, у члану 145 и 146 јасно прописује да су припадници војске дисциплински одговорни за повреде дужности из службе и док су у служби. Са друге стране чл. 13 Закона о раду каже, да синдикални представник не може бити позван на одговорност пред послодавцем због учешћа у синдикалним активностима", наводи ВСС.

У саопштењу се министар Вулин позива да по основу службеног надзора поништи одлуку о отказу изречену генералном секретару ВСС и предмет врати на поновни поступак.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА