Најновије

''УСТАНИ, ТУРСКИ СИНЕ'': Азербејџански позив на рат у Нагорно-Карабаху (ФОТО)

Последњи сукоби у Нагорно-Карабаху су само наставак ратних дејстава која су се водила од 1988. до 1994. године.

Азербејџанска војска (Фото: Јутјуб)

Први рат за Нагорно-Карабах је трајао од фебруара 1988. до маја 1994. између Републике Азербејџан и већинских Јермена из Нагорно-Карабаха уз подршку Републике Јерменије.

На референдуму који је одржан у Нагорно-Карабаху већина гласача је гласала за припајање Јерменији, док су референдум бојкотовали Азери Нагорно-Карабаха. Како се распад Совјетског Савеза приближавао, почели су све насилнији сукоби између Јермена и Азера, што је довело до етничког чишћења са обе стране.

Проглашење независности Азербејџана од Совјетског Савеза увело је овај регион у још већи конфликт. Као што је Азербејџан прогласио независност од Совјетског Савеза, јерменска већина у Нагорно-Карабаху гласала је за отцепљење од Азербејџана и прогласила непризнату Републику Нагорно-Карабах.

Као резултат сукоба, расељено је чак 230.000 Јермена из Азербејџана и 800.000 Азера из Јерменије и Карабаха.[35] Руским посредовањем потписано је примирје у мају 1994. године.

Интересантна чињеница о Азерима је та, да они своју историју гледају кроз историју Турске или Османске Империје, чиме себе поистовећују са Турцима.

Као и у сваком рату, пропаганда игра значајну улогу. Тако се у првом сукобу у Нагорно-Карабаху појавио азербејџански постер, делимично одрађен у соцреалистичком стилу, на којем је приказан азерски војник са пушком у руци и полумесецом и звездом на капи, са натписом '’Устани, турски сине!'’. Исти плакат је недавно приказала Фејсбук страница Збирка пропагандних постера.

"Устани, турски сине" - постер Азера из рата за Нагорно Карабах који је у трајао од 1988 до 1994. године.

Posted by Збирка пропагандних постера on Понедељак, 12. октобар 2020.

Како је Азербејџан напао територију Јерменије, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА