Најновије

ЛАЖНИ ПРЕМИЈЕР И ПРЕДСЕДНИК ДА СЕ ИЗЈАСНЕ: Захтеви специјалном суду су неосновани и бескруполозни

Стране укључене у тај захтев за измену члана о закона о Специјалном суду којим би био продужен мандат Специјализованих већа и Канцеларије специјалног тужиоца, као и косовски премијер и председник Авдулах Хоти и Хашим Тачи, имају рок до 19. октобра да се изјасне о том амандману.

Хашим Тачи (Фото: president-ksgov.net)

Приштински портал наводи да је косовски председник Хашим Тачи је 24. августа послао косовској скупштини предлог за измену једног члана који се односи на рад Специјалног суда, а који има за циљ продужетак мандата Специјализованих већа и Канцеларије специјалног тужиоца док Савет Европске уније не објави крај мандата, у консултацији са лажном Владом Косова.

Тај амандман је скупштина 18. септембра предала председнику Специјализованих већа.

У документима пише да је председница тзв. косовског парламента Вјоса Османи тражила мишљење од Уставног већа Специјалног суда да ли тај амандман крши основна права и слободе загарантоване Уставом.

Међутим, како се наводи, то питање је и даље на чекању. Уставно веће у Специјалном суду је одлучило да странама укљученим у тај захтев тражи да поднесу писане поднеске или додатне информације у вези са амандманом и законитостима.

Такав захтев је предат и лажном премијеру тзв. Косова Авдулаху Хотију, који, додаје се, заједно са горе споменутим странама, има рок до 19. октобра да преда поднесак.

- Са те стране и с обзиром да позадину захтева органа који могу бити заинтересовани за овај поступак (види ставове 1, 4 и 8), Веће сматра да треба да се обрати следећим органима са захтевом да они поднесу писане поднеске, уколико то желе, о прихватљивости захтева: председнику Косова, високом представнику Уније за спољне послове и безбедносну политику / заменику председника Европске комисије, премијеру Косова и шефу Еулекса на Косову - пише у документу.

Најконкретнији захтев је упућен Тачију, од кога је Уставно веће тражило да до 19. октобра изнесе своје образложење о предложеном амандману.

Од страна је такође тражено да документи буду што рационалнији, разумљивији и не дужи од 10 страна.

Како се наводи, иако Уставно веће у Специјалном суду није тражило мишљење или поднесак Специјалног тужилаштва, тужилаштво је затражило да то и учини.

У документу се такође описује образложење Специјалног тужилаштва о томе зашто треба да буде део тог случаја.

- Специјализовано тужилаштво је 6. октобра 2020. тражило дозволу за подношење аргумената о прихватљивости и основаности захтева. Специјализовано тужилаштво је директно заинтересовано и погођено амандманима овог члана. Амандман овог члана је директно повезан са радом тужилаштва. Специјализовано тужилаштво има обавезу да поштује права и слободе дефинисане у Поглављу 2 Устава - истиче Специјализовано тужилашту у Хагу у захтеву за давање мишљења о амандману који је предложио Тачи.

Тај захтев је прихватило Уставно веће Специјалног суда и дало рок до 19. октобра за достављање мишљења и докумената, не дужи од 10 страна.

Оно што остаје да се види је какво ће мишљење доставити правна канцеларија лажног председника и премијера тзв. Косова. Према документима, како се наводи, косовски премијер није дужан да достави мишљење.

Након подношења свих поднесака, очекује се да ће Уставно веће Специјалног суда донети одлуку о амандману који је директно повезан са мандатом те институције.

Макрон оштро напада доскорашње партнере! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА