Најновије

СВИ ПРОТИВ СВИХ: Зашто опозиција никако не може заједно!

Реструктурирање опозиције или борба за ситно парче колача које им је препустила власт оличена у лику Александра Вучића - из којег год угла посматрали тренутну ситуацију на опозиционој сцени, једна ствар је сигурна: неусаглашеност противника режима не охрабрује бираче који нису наклоњени Српској напредој странци, оцењују саговорници домаћих медија.

Мирни протест опозиције испред Скупштине. (Фото: Јутјуб)

Различита мишљења о уједињењу , јавне дебате да ли међу опозиционарима постоје они који “раде за Вучића”, супростављени ставови кад је реч о преговорима са представницима власти, инсистирање на поделама устављеним за време бојкота, само су неке од тачки спотицања између опозиционих актера.

Тезу да је у опозицији тренутно борба за превласт, раније је у јавности изнео извршини директор ЦЕСИД-а Бојан Клачар.

Он објашњава да боља позиција унутар опозиционог корупуса подразумева и бољу преговарачку платформу за ону странку која се избори да постане водећа опозициона снага. Како, каже, због тога и присуствујемо све чешћим сукобима између странака.

“То значи да су прескочени одређени кораци и да је унутар опозиције почео разговор о колонама, а да нису решили неке ствари које би томе требало да претходе. Пре свега, морало је да дође до укрупњавања и да се број политичких странака и организација сведе на меру која би могла да одговори потребама једиственог опозиционог наступа”, истиче он.

Клачар наводи да је још увек ниска спремност да се превазиђу разлике између политичких актера, иако оне углавном нису велике.

“Узрок томе лежи у лошим међуљудским односима и у нарцизму малих разлика. Највећи је проблем што ми и даље говоримо о 15 или 20 странака које се декларишу као опозиција”, поручује Клачар, уз опаску да опозиција не мора нужно да се уједини, али да мора да се усагласи око кључних питања:

“Они морају да прихвате да се не слажу око свих ствари и да то не сме бити предмет сталних унутаропозионих препуцавања. Чак и ако те расправе морају да постоје, било би добро да оне буду ван очију јавности”.

Хајрић: Опозиција се реструктурира од кад је СНС на власти

С друге стране социолог Дарио Хајрић, наводи да је опозиција у фази реструктурирања од доласка Српске напредне странке на власт, али да то није необично.

“Ако стално покушавате да смените власт и никако вам не иде, онда гледате да редефинишете свој начин деловања не би ли дошли до успеха. Сигурно би било боље да је мање борбе између опозиционара за бољу позицију, међутим сви ти актери су веома дуго на политичкој сцени и добро се познају. Њима је њихова сујета, нажалост, веома битна”, поручује Хајрић и додаје да обезбеђивање боље позиције за тренутак кад ће Српска напредна странка пасти са власти тренутно у фокусу свих актера.

“Питање је кад ће се то десити. Много би било боље да се опозиција суздржи од међусобног препуцавања и инсистирања на разликама, али не можемо баш ни очекивати да између њих нема проблема те врсте. Последица таквих односа лежи у чињеници да су сви они веома дуго на опозиционој сцени и њихови односи су највећој мери оптерећени заједничком историјом. Једноставно, то је багаж људи који се веома дуго баве политиком”, закључује Хајрић.

Иран претрпео страховит напад! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА