Најновије

ЗАВРШЕН САСТАНАК ВУЧИЋА И ЛАЈЧАКА: Од Лајчака сам захтевао само једну ствар! (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић састао се вечерас у Београду са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Мирослав Лајчак и Александар Вучић. (Фото: predsednik.rs)

Лајчак је у Београд стигао из Приштине, где је боравио претходна два дана и разговарао са косовским представницима, пре свега о формирању Заједнице српских општина и наставку дијалога.

После састанка, који је почао у 19.00 сати, Вучић и Лајчак обратиће се медијима.

- Имали смо добар рационалан и озбиљан састанак о будућности дијалога Београда и Приштине. Оно што је важно то је да смо договорили наставак дијалога -рекао је председник Србије.

- Изразили смо заједничку оцену, која је добра и задовољавајућа о економским кретањима која постоје и која тек морају да буду подстакнута између Београда и Приштине јер то је једна од најважнијих ствари у нашим односима, слободан проток људи робе капитала и услуга - саопштио је председник.

- Под три, европска будућност за Србију је веома важна, и то није синтагма, флоскула, она је важна због више инвестиција, због вредности за које се боримо и залажемо и због тога што ће се позиција Србије у свету мењати што смо ближе ЕУ.

- Данас сам инсистирао на једној ствари, а то је на пуној имплементацији Бриселског споразума и то јасно произилази из како основних одредби, тако из имплементационог плана и верујем да је то услов без кога се не може за успешан наставак дијалога.

- Желим да се захвалим Мирославу Лајчаку на томе што је спреман да саслуша обе стране - рекао је председник Србије након данашњег састанка. Он је додао да, какви год разговори били, боље је да имамо разговоре и дијалог, него тишину, јер када је тако, онда може доћи до сукоба и инцидената.

- Драго ми је да сам поново у Београду, циљ мојих разговора са председником Вучићем је разговор о дијалогу.

- Циљ читавог процеса је да се Србија приближи европској перспективи и чланству у ЕУ.

Питања новинара:

- Што се тиче ЗСО ту је све договорено и потписано и то треба да се оствари. Следећи корак је да се преговара о статусу те заједнице и место где ћемо водити те преговоре је Брисел - рекао је Лајчак.

Председник Србије је подсетио јавност да смо ми потписали Бриселски споразум 19. 04. 2013. године. Да бисмо ми испунили све друге норме, требало је да буде формирана ЗСО. Предсеник је затим показао тачке Бриселског споразума које је Приштина требало да испуни.

Руско не Вучићу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА