Најновије

САРКОЗИ НА СУДУ ЗБОГ ГАДАФИЈА: Ево шта му се ставља на терет

Против бившег француског председника Николе Саркозија суд у Паризу је подигао оптужницу због "злочиначког удруживања".

Никола Саркози (Фото: Јутјуб)

Оптужница је подигнута због сумњи да је његову прву председничку кампању 2007. године финансирао бивши либијски вођа Моамер ел Гадафи. Ово је први пут да је против неког бившег француског председника подигнута оваква врста оптужнице.

Ово је четврта Сакозијева оптужница у оквиру исте афере. У марту је већ оптужен за пасивну корупцију, прикиривање проневере јавних средстава и нелегално финансирање кампање. Нова оптужница је, међутим, због јачине акта за који се сумњичи, изазвала нарочиту реакцију у јавности.

Помиње се сума од чак 50 милиона евра за коју је Саркози осумњичен да је примио од Гадафија. Оптужница против бившег шефа француске државе је подигнута после четвородневног саслушања.

Саркози одбија све оптужбе, истиче да нема ништа с оним што му се приписује, наглашавајући да је жртва завере.

Некадашњи станар Јелисеја има великих перипетија са законом и судом. Од 23. новембра до 10. децембра чека га суђење због оптужби за корупцију јер је покушао да подмити судију да му достави тајне информације из процеса, због чега је био и прислушкиван.

Следеће године, Саркозија чека још један излазак пред суд, од 17. марта до 15. априла, овога пута због нелегалног и прекораченог финансирања друге кампање, 2012. године.

Све то догађа се у тренутку када многи Николу Саркозија виде као могућег председничког кандидата деснице на изборима 2022. године. Да би се кандидовао, мораће, међутим, да најпре реши све невоље пред судом.

О плану ликвидације двојице лидера Донбаса прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА