Најновије

Александар Вучић: Тешко да би ми неко веровао да говорим о великој љубави Срба и Хрвата! (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић присуствује свечаном отварању куће бана Јосипа Јелачића у Новом Саду. Свечаности заједно са председником Србије присуствује и минситар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман.

Вучић (Фото: Синхуа/ Правда)

Министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман да му је задовољство што присуствује овом догађају.

„Ово је велики дан. Данашња свечаност је важан догађај у односима Хрватске и Србије“, наводи он.

Уверен је да ће ово допринети очувању и заштити наслеђа хрватске мањине у Србији.

Вучић је на почетку свог обраћања рекао да је ово једна од првих ствари које су обећане.

„Ово смо обећали да ћемо да урадимо после првог састанка са председницом Грабар Китаровић. Кренули смо у реализацију конкретних проблема са којима су се Хрвати у Србији суочавали. Људи хрватске националности јесу грађани наше земље“, каже и додаје:

„Са друге стране, односи између Србије и Хрватске тешко да су некада били сјајни“.

Како наводи, „тешко да бисмо могли по неком питању да се сагласимо и нађемо исти став, али имамо преча посла у будућности“.

„Та важнија посла су да се добро разуме да само дијалогом и чувајући мир почнемо да градимо поверење између нас“, објашњава.

Сматра и да је важно продубљивање између српске заједнице у Хрватској и хрватске у Србији.

„Што се тиче наших односа – тешко да би ми неко веровао да говорим о великој љубави Срба и Хрвата. АЛи важно је да разумемо да једни без других- тешко да ћемо да опстанемо“, каже.

Када је у питању захтев хрватске мањине да више учествује у власти Вучић наводи:

„Не могу се правити паралеле, али ми ћемо изаћи у сусрет, и покушаћемо да пронађемо решење“.

Влада Србије је, за откуп куће од 250 квадрата обезбедила укупно 600.000 евра, а процес обнове унутрашњости куће надзираће Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада.

Управник Фондације Спомен дома бана Јосипа Јелачића Горан Каурић рекао је да ће адаптација бити обављена до пролећа следеће године.

Иначе, 16. октобра 1801. године рођен је бан Јелачић, а тај дан хрватска национална заједница у Србији обележава као национални празник.

Председник Вучић разговарао је пре три године, у Дубровнику, са тадашњом хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић о питањима од значаја за Србе у Хрватској и хрватску мањину у Србији и тада је најавио да ће Србија финансирати откуп и обнову Јелачићеве куће.

Бан и гроф Јелачић, по коме се, иначе, назива главни трг у Загребу, представља једну од најзначајнијих фигура у историји хрватског народа.

„То је доказ да је у Србији закон једнак за све“

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић каже да је град је обновио фасаду и спољне радове.

„Република Србија је на основу договора председника Алекснадра Вучића и тадашње председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић обезбедила новац у износу од 600.000 евра Хрватском националном већу које је постало једини власник овог објекта и данас ћемо председнику Србије предати и показати пројекат комплетне обнове унутрашњости куће“, навео је Вучевић за РТС.

Према његовим речима, то је доказ да је Србија уређена држава у којој је закон једнак за све.

„Волели бисмо да видимо сличан однос према нашим сународницима који живе у државама у окружењу. Мислим да смо показали да су припадници хрватске националне заједнице апсолутно равноправни и свесни смо културно историјског значаја овог објекта за целокупно друштво“, истакао је градноначелник Новог Сада.

Још једно писмо Приштини од ЕУ, више о томе ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА