Најновије

КО ТУ НАС ВУЧЕ ЗА НОС?! ЗСО мора да се формира

Дијалог Београда и Приштине се наставља, поручили су после састанка у Београду председник Србије Александар Вучић и специјални изасланик ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

председник Србије Александар Вучић и специјални изасланик ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирослав Лајчак (Фото: predsednik.rs)

Србија је, како је казао Вучић, отворена за све теме, али је он инсистирао на једној ствари – пуној имплементацији Бриселског споразума коју види као услов за успешан наставак дијалога. Поновио је и да треба да буде формирана Заједница српских општина, док је Лајчак истакао да све договорено, укључујући и ЗСО, мора да буде испуњено и најавио да је следећи корак преговарање о статусу те заједнице у Бриселу.

– Да би ми испунили све друге норме, треба да буде формирана ЗСО – казао је Вучић и додао да Србија Албанце не жели да доживљава као непријатеље, већ да са њима гради будућност. Додао је да је на састанку дата задовољавајућа оцена о економским кретањима Београда и Приштине, везаним за слободан проток робе, капитала и услуга.

Вучић је истакао да је боље водити разговоре колико год они понекад били тешки или лоши него немати дијалог.

– У супротном може да дође до урушавања мира и губитака људских живота. Спремни смо за састанак кад год га Лајчак закаже. Ићи ћемо у Брисел и на највишем и на техничком нивоу. Желимо компромис – рекао је Вучић и поручио да у Приштини размисле шта је њихов посао.

Вучић каже да је европска будућност за Србију веома важна, али и да ће Србија морати да има јасније одређење Брисела по питању ЕУ интеграција

– То није флоскула, како због више инвестиција тако и због вредности за које се боримо и што ће позиција Србије бити снажнија у свету што смо ближе чланству у ЕУ. Тај пут одређен је и тиме колики напредак ћемо направити у односима с Приштином – казао је и захвалио се Лајчаку на посвећеном раду и што жели да саслуша обе стране.

Лајчак је истакао два циља ЕУ. Један је дијалог и нормализација односа Београда и Приштине, а други да се Србија и Косово приближе ЕУ.

Појаснио је да то шта значи нормализација није на Бриселу да одлучује, већ то треба да буде договоре две стране.

– Мислимо да је нормализација у интересу сваког грађанина. Нисмо ту да приморавамо било кога на било шта – казао је Лајчак.

Он сматра да је за четири месеца направљен помак, јер је договор постигнут око више питања и за нестала лица и за економску сарадњу.

– Сад се бавимо финесама око економских потраживања, имовине, некретнина и питања везана за ЗСО. Бавимо се питањима која нису била у преговорима или јесу, али нису испуњена. Низ њих изазива велика емоције, а кључ је да све договорено мора да се оствари и испуни – нагласио је Лајчак.

Устав није Библија

Александар Вучић је подсетио да је Бриселски споразум потписан 2013. и да је према њему требало да буде формирана ЗСО. Показао је акт, о ком се, како каже, мало говори, а то је план имплементације споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, у којем је, под тачком један мењање устава и закона.

– Србија је већину тачака испунила, за разлику од Албанаца који „нису мрднули прстом“ и прво су рекли да ЗСО није у складу са Уставом Косова, а потом су и разне трикове изводили – подсетио је Вучић.

Лајчак је указао да је пре његовог доласка на Косово и Метохију било доста различитих изјава, али да је у Приштини имао 25 састанака и да ниједан од саговорника није рекао да неће испунити обавезе.

– Било је јасно речено да оно што смо обећали мора да се испуни, укључујући заједнице. Логично је и да се Устав мења. и то нико није рекао да неће да се мења. Устав није Библија. Ако се договарамо о озбиљним стварима, то мора да се одрази у уставу – рекао је Лајчак.

Против вештачких рокова

Мирослав Лајчак је увек против вештачких рокова. Да их има, како каже, постали би њихови таоци. Он је изнео спремност ЕУ да помогне да тај процес иде толико брзо колико су две стране спремне да иду.

– Не треба да га вештачки убрзавамо, процес јесте везан за ЕУ перспективу. Шта то тачно значи? Србија има отворених 18 поглавља, у високој је фази ЕУ интеграција и убеђен сам да ће успех дијалога значити пуно на европском путу Србије – рекао је Лајчак.

Половичан резултат

Некадашњи шеф дипломатије СРЈ Живадин Јовановић (на слици) не очекује напредак у дијалогу до завршетка председничких избора у САД, а улогу Лајчака као специјалног представника ЕУ види као „продужену руку немачких интереса на Балкану“. Резултат Лајчакове посете оценио је као половичан.

– У начелу је добио сагласност за наставак дијалога, али ако се узму у обзир услови Приштине и став према ЗСО тешко је ускоро очекивати дијалог, а и ако дође, тешко је очекивати значајнији напредак – рекао је Јовановић.

Још једно писмо Приштини од ЕУ, више о томе ОВДЕ!

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА