Најновије

НИКО НЕ ЗНА ГДЕ ЖИВИ ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ: Непозната адреса Александра Вучића!

Где живи Александар Вучић наш лист није успео да сазна, јер из Службе за сарадњу с медијима председника Србије до закључења овог издања Данаса није стигао никакав одговор на такво питање.

Александар Вучић. (Фото: predsednik.rs)

Такође, остаје непознато и да ли председник и његова породица користе Вилу Бокељку и за становање, како то незванично тврде поједини саговорници из дипломатских кругова, или тај државни објекат служи шефу државе само за пријем и боравак високих иностраних гостију.

Повод да поставимо питања Вучићевом кабинету биле су учестале тврдње да ће се премијерка Ана Брнабић ускоро са породицом преселити у Вилу Бор на Дедињу, у којој је некада живела удовица доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита, Јованка Броз.

Подсетимо, ни владина Канцеларија за сарадњу са медијима ни сарадници премијерке нису желели да за Данас коментаришу такве наводе, тако да је адреса становања највиших државних званичника и даље под велом тајне за јавност у Србији.

Спекулације да је велелепна Вила Бокељка, у Толстојевој улици на Дедињу, најчешће боравиште председника државе додатно су „подгрејане“ прошлог месеца.

Тада су су „спонтано“ окупљене присталице Српске напредне странке свечано испратиле Александра Вучића на пут на Бледски форум, у Вашингтон и Брисел код Топчидерске звезде, одакле се иде ка „Бокељки“.

У том здању Вучић често организује радне вечере у част државника из света, попут немачке канцеларке Ангеле Меркел, бугарског премијера Бојка Борисова, а међу званицама су се претходних година нашли и бивши грчки премијер Алексис Ципрас, те Дејвид Мекалистер, док је био известилац Европског парламента за Србију.

Тврди се, такође, да је председник Србије ту угостио и Алекса Сороса, сина председника Фондације за отворено друштво Џорџа Сороса.

Долазак Соросевог сина у Београд пре две године био је велика атракција за медије, будући да је Вучић када је био у СРС-у негативно говорио о породици Сорос.

У поменутој вили често се окупља и државни врх Србије, разматрајући, између осталог, тему Косова.

Према доступним подацима, Вила Бокељка саграђена је 1936. и била је у власништву принца Томислава Карађорђевића, док није национализована након Другог светског рата. Сама вила има око 1.700 квадрата, укључујући 14 соба и неколико салона. Здање је окружено пространим вртом, укључујући травњак, а у дворишту се налази и базен.

Прошле године Балканска истраживачка мрежа (БИРН) објавила је да је за потребе двеју вила „Бокељка“ и „Мир“, као и за Клуб посланика и зграду Владе у Немањиној улици држава набавила неколико стотина комада есцајга, стољњака, салвета и другог „ситног инвентара“ у вредности од нешто више од 95.000 евра.

Према имовинској карти председника Србије он је власник стана од 30 метара квадратних у насељу Белвил, у Новом Београду, који је купио у априлу 2014. за 39.000 евра.

У интервјуу за КРИК изјавио је да су му родитељи помогли при куповини стана. Како је објаснио: „Родитељи су продали стан, мајка је продала и кућу у Бечеју, да би мени помогли да купим ту гарсоњеру. Ја сам платио неки минимални износ.“

Одмах поред поменуте гарсоњере налази се стан површине 104 метара квадратних, у власништву Вучићеве супруге Тамаре, купљен 2013. На тржишту се процењује да тај стан и гаража данас вреде око 196.000 евра.

Вучић је за КРИК казао да су његова гарсоњера и супругин стан „одвојене некретнине, то нема везе са брачним статусом“.

Познато је и да је Вучић 1998, док је био министар информисања у влади Мирка Марјановића, од државе добио стан површине 118 метара квадратних у Yу бизнис центру, такође у Новом Београду.

Касније је изјављивао да је након што је Српска радикална странка отишла у опозицију отплатио стан, у чему му је помогла породица, али и тадашњи страначки лидер Војислав Шешељ.

У децембру 2013. наведену некретнину поклонио је тадашњој супрузи Ксенији.

Највећа непокретност која је у власништву председникове породице (његовог оца) јесте кућа од 209 метара квадратних, у београдском насељу Јајинци.

Ту Вучић понекад доводи значајне госте из иностранства и показује им вински подрум. У очевом воћњаку је и летос угостио премијерку Ану Брнабић.

Упитан како коментарише чињеницу да јавност не зна где живи актуелни председник државе, Бојан Пајтић, бивши председник ДС и доктор правних наука, каже за Данас: „Председник који гради правну државу и демократско друштво, који није окружен мафијашима и није на челу коруптивне хоботнице – нема разлога да се крије од сопствених грађана. Председник који не уништава људе, који чува јединство државе, који не вређа неистомишљенике – не осећа потребу да се завлачи по скривеним буџацима.“

– Актуелни председник Србије се понаша управо супротно. Понекад се, посматрајући њега и његово окружење, стиче утисак да Србијом управљају Алибаба и 40 разбојника, а за такве је нека скривена пећина – природно окружење, сматра Пајтић.

Говорећи на исту тему, Санда Рашковић Ивић, потпредседница Народне странке, констатује за наш лист: „Чињеница да не знамо где живи председник државе, а ни с ким живи, а да истовремено знамо колико је био тежак при рођењу и да воли пуњене лигње, говори о ауторитарности режима и председника. Информације о себи пушта на кашичицу и то само оне које му иду наруку и показују га као обичног момка из комшилука. Апсурд је да човек који је свакодневно неколико сати на телевизији, који је у „свакој чорби мирођија“, крије где и с ким живи. Коју то тајну крије и зашто?“.

Николић остао на Дедињу

Бивши председник Србије Томислав Николић остао је да живи у вили у Ужичкој улици на Дедињу и након што му је пре три године истекао председнички мандат. То му је омогућила Влада, изменама Уредбе о непокретности за репрезентативне потребе Републике Србије, на основу чега је одређено да наведено здање убудуће служи за „боравак и репрезентативне потребе“ председника Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином, односно Томислава Николића, који је постављен на ту функцију.

Борис Тадић је, док је био председник, становао у вили у Лацковићевој улици, која је са вилом у Ужичкој повезана парком. Иселио се по престанку мандата.

Вучић је „Бокељку“ добио на располагање 2014. када је постао премијер. Тада је наведено да је „Бокељка“ (Толстојева 2) адаптирана 2005. и да се користи за састанке високих државних делегација.

Вила Мир

Председник Вучић понекад користи и Вилу Мир, у Ужичкој улици 11-15, за званичне и полузваничне састанке. Ту је између осталог организовао свечану вечеру пре две године за председника Француске Емануела Макрона, а састао се прексиноћ на истом месту и са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком. У Вили Мир живео је покојни председник СРЈ и Србије Слободан Милошевић са породицом, а ту је и ухапшен крајем марта 2001. Ово здање завршено је крајем 1979. и било је намењено Титу, али је он убрзо умро.

Лечић: Имитација је нова култура

Поједини медији објављивали су претходних година да су се у „Бокељки“ окупљали и лидери ДОС-а, а касније је ту састанке са министрима понекад организовао и покојни премијер Зоран Ђинђић. Бранислав Лечић, глумац и министар културе у Ђинђићевој влади, потврђује за Данас такве тврдње.

– Премијер Ђинђић нас је све окупљао у тој вили и радио на анализи и стратегији. Највише је волео да о томе разговара са експертским тимом, то јест са министрима, наводи Лечић. Упитан како коментарише праксу актуелног председника Србије да на истом месту окупља своје сараднике, Лечић каже: „Имитација је нова култура.“

Нова власт открива Милове батинаше који су брутално тукли голорук народ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: danas.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА