Најновије

ДА ЛИ ЋЕ ОВАЈ ПОДУХВАТ УСПЕТИ ДА ОДБРАНИ ЕВРОПУ?! Ево како изгледа "заштита од инвазије азијатско-субсахарских елемената" (ФОТО/ВИДЕО)

Грчка је почела да подиже гигантску челичну ограду дужине 27 км и војне осматрачнице у Евросу, ударној тачки тзв. Балканске мигрантске руте на граници са Турском. Пројекат ће бити завршен у априлу 2021. и по висини превазилази друге ограде у Европи и на граници САД и Мексика.

Граница Грчке и Турске (Фото:geetha.mil.gr)

"Подизање ограде у Евросу је најмање што смо могли да учинимо како би обезбедили границу и учинили да се становници Евроса осећају сигурније" рекао је премијер Грчке Кирјакос Мицотакис 17. октобра приликом обиласка радова у том региону. 

Радови вредни 63 милиона евра подразумевају постављање челичне баријере високе пет метара опасане бодљикавом жицом и осам нових осматрачница које ће користити оружане снаге Грчке. Нове баријере ће служити за спречавање илегалних прелазака границе и спречавање поплава. 

Грчка армија почела да инсталира непрелазну баријеру на државној граници са Турском. Она се састоји од зида висине 5...

Posted by Борбени Ефективи on Субота, 17. октобар 2020.

Пројекат води Министарство цивилне заштите Грчке а изводи конзорцијум четири грађевинске компаније.

Поред изградње нове, унапредиће се мрежа постојећих ограда са челичним ојачањима у висини од 4,3 метра што је у рангу баријере каква се налази на граници САД и Мексика.

Биће и модернизовано постојећих 57 војних осматрачница у региону Евроса са термовизијским камерама. 

Грчка влада ангажовала је додатних 400 пограничних полицајаца за чување региона Евроса, 800 у источном Егеју и 480 у другим деловима хеленске републике. 

Еврос је у фебруар и марту 2020. био поприште незапамћене безбедносне и хуманитарне кризе. Незадовољна политиком ЕУ Анкара је одлучила да отвори границу за избеглице и мигранте, помажући им да дођу до Евроса. Грчка је одговорила ангажовањем војске и проглашењем ванредног стања у том региону, оптужујући Турску за злоупотребу избеглица.

Инциденти су кулминирали разменом сузавца и шок бомби грчких и турских снага безбедности. Хиљаде миграната који су покушавали да пробију граничну ограду потом су повучени у избегличке центре. У Турској се налази око четири милиона избеглица и миграната из Сирије и других делова Азије и Африке. 

Европска унија је подржала Грчку у напорима да се спрече илегални преласци границе. Поред снага Фронтекса у Еврос су априлу по први пут упућене елитне специјалне полицијске јединице више земаља ЕУ о чему је Балканска безбедносна мрежа детаљно извештавала. 

НАТО шаље Хрвате на Косово и Метохију! Више о томе ОВДЕ!

Извор: balkansec.net
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА