Најновије

ВУЛИНУ МУП, СПС ОСТАЈЕ У НЕМАЊИНОЈ? Фото-финиш састављања нове владе

Врх напредњака сутра ће, на седници Председништва странке, коначно преломити како ће изгледати будућа влада и да ли ће и ко од партнера СНС бити део владајуће коалиције.

Влада Србије (Фото: Јутјуб)

Према писању Новости, за сутра у осам сати Брнабићева је заказала консултације са лидерима СПС и ЈС, Ивицом Дачићем и Драганом Марковићем Палмом, а сат касније уследиће и разговор са председником СПАС Александром Шапићем.

Са списком кандидата за будуће министре, који је "скројила" премијерка Ана Брнабић, за сада је, тврде наши извори, упознат само председник Србије Александар Вучић.За сада се зна, а то је потврдила и мандатарка, да ће у њеном новом кабинету бити око 50 одсто жена, као и да ће, како је предложио шеф државе, бити формирана два нова ресора - за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог и за бригу о породици, деци и демографији.

Како лист наводи, највеће је вагање око ресора силе, а у политичко-безбедносним круговима се спекулише да би ту могло да буде највећих изненађења, односно рокада министара. Досадашњи шеф у ресору одбране Александар Вулин више неће бити на тој функцији, а на његовом месту "виђен" је Небојша Стефановић. Иако се спекулисало да би Министарство унутрашњих послова могао би да преузме директор БИА Братислав Гашић, како сазнајемо, он неће мењати адресу. Наиме, најреалнија је опција да Стефановић и Вулин "замене" места, односно да Вулин преузме полицију.

Медији и политичка чаршија до сада су саставили више влада, с тим што су неки од актуелних министара виђени у већини тих кадровских слагалица. То су Синиша Мали, Бранислав Недимовић, Зорана Михајловић и Небојша Стефановић.

Наводно би и социјалисти требало да буду део и будуће власти, с тим што би уместо пет, сада могли да добију три или само два ресора (Дачић дипломатија и Антић енергетика). Та математика зависиће од одлуке да ли у Немањину 11 улази и СПАС. Ипак, опција да Шапић буде део владајуће коалиције за сада има мање шансе.

Као нова лица у Немањиној помињани су председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж (привреда) и Сузана Грубјешић (европске интеграције уместо Јадранке Јоксимовић). Још није донета дефинитивна одлука да ли ће досадашња председница Скупштине Маја Гојковић преузети културу или можда неки други ресор. Осим Гојковићеве, као могући наследници Владана Вукосављевића помињу се и Аја Јунг и директорка "Службеног гласника" Јелена Триван.

Као кандидати за будуће министре фигурирају и бивша председница београдске општине Савски венац Ирена Вујовић, али и заменица директора "Батута" Дарија Кисић Тепавчевић. Очекује се и изненађење по питању најављеног министарства за друштвени дијалог, које према појединим спекулацијама треба да добије неко из цивилног сектора или из опозиције која је учествовала на изборима, а није прешла цензус. У појединим круговима највише шанси за то место даје се Гордани Чомић, из Уједињене демократске Србије, чији су предлози о заступљености жена на изборним листама - прихваћени.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација више неће водити Расим Љајић, али ће, по свој прилици, ресор преузети неко из његове странке. Отворено је питање и да ли ће Милан Кркобабић из ПУПС и Ненад Поповић из СНП остати у влади, и да ли ће у том случају задржати министарства без портфеља за регионални и технолошки развој.

Објавом састава нове владе требало би да буде познато и ко ће бити ново руководство парламента, односно председник Скупштине. Као кандидати за ту позицију помињани су функционери СНС Владимир Орлић, Марија Обрадовић, Владимир Маринковић, али није искључено ни да то место добије СПС.

- Сигурна сам да до петка није било никаквих разговора о учешћу СПС у новој Влади Србије. Ја сам за викенд дошла у Крагујевац и не знам да ли се у међувремену разговарало на ту тему - казала је Ђукић Дејановић.

Директор Агенције "Фактор плус" Владимир Пејић сматра да ће и нова влада имати приближно исти број министарстава, којих је тренутно 21, јер СНС није у ситуацији да мора да задовољава апетите коалиционих партнера:

- СНС владу може да формира самостално и не мора да чини уступке да партнерима даје министарска места или неке друге високе функције, зато и нису потребна бројна министарства.

Он напомиње и да министарства без портфеља нису безначајна, наводећи да ту постоје врло конкретна задужења.

О гранатирању ЛНР прочитајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА