Најновије

ДИВИЗИЈА "СУЛТАН МУРАТ" КЛАЛА СРБЕ У БОСНИ! Турци на страни Азербејџана већ ратовали у Србији и у нашем комшилуку (ВИДЕО)

Турска дивизија "Султан Мурат", која је одговорна за убиства и мучења заробљеника, стрељање цивила и гранатирање хришћанских цркви од Сирије до Босне и Херцеговине, послала је одред и у Јерменију да се бори на страни Азербејџанаца у Нагорно Карабаху! Одред познат по томе што мучи заробљенике док не умру, сече им делове тела, добро је плаћен из Анкаре и због суровости представља страх и трепет где год се појави.

Султан Мурат дивизија (Фото: Јутјуб)

"Султан Мурат" се декларише као одред који је против режима Башара ел Асада, а тренутно је део побуњеника који финансира Турска са циљем да се бори против Јермена у Нагорно Карабаху. Оно што брине јесте репутација овог одреда који се не устручава да ради успешности операција угрози људске животе цивила и других побуњеника.

Углавном сиријски Турци

Одред је назван по османском султану Мурату II, а изразито је посвећен исламском веровању и османизму. Припадници су углавном сиријски Турци. Одред који је основан 2013. године има велики број људи, према њиховим речима, само до 2016. године окупили су 1.300 припадника, да би годину дана касније основали "Блок султана Мурата" са другим јединицама у саставу Сиријске националне армије (СНА).

Тешке борбе између фракција СНА предвођених дивизијом "Султан Мурат" и "Ахрар ел Шам" и његових савезника избиле су почетком јуна 2017. године, да би 10 дана касније, како преносе сиријски медији, биле пребројане 33 жртве, док је број рањених људи достигао 55.

"Султан Мурат" је учествовао и у борби против терористичке групе ИД, али се истовремено борио и против Курда, који су били такође противници ИД, што ову дивизију није спречило да објави фотографије на којима је приказано зверско мучење курдских војника који су, према њиховим речима, били заробљени док су покушавали да ослободе цивиле.

Гађали манастир у Алепу

Још једна од мрља у њиховим акцијама, које неретко наликују тероризму, јесте гранатирање хришћанског манастира у Алепу 2013. године. Неселективно гађање дела Алепа у коме живе Курди убило је, према светским извештајима, најмање 113 цивила, међу којима је било 30 деце, док је број рањених достизао и неколико стотина.

У извештају Уједињених нација из 2017. године налази се податак да је током опсаде источног Алепа група побуњеника, укључујући и "Султан Мурат" дивизију, након што је обећала да ће се осветити Курдима у Шеик Максуду намерно напала цивилно становништво курдске енклаве, усмртивши и осакативши на десетине цивила, и да та дела представљају ратни злочин.

Злогласне плаћенике предводе Ахмед Охман, Фехим Иса и Али Сеих Салих.

Путин, Макрон, Ангела и Трамп траже обуставу рата

Руски председник Владимир Путин и његове колеге Доналд Трамп (САД) и Емануел Макрон (Француска) затражили су хитну обуставу ватре у подручју Нагорно Карабаха. На ове сукобе је реаговала и немачка канцеларка Ангела Меркел, која је водила одвојене телефонске разговоре са лидерима Азербејџана и Јерменије.

Како нас је Кризни штаб обмањивао од почетка пандемије погледајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА