Најновије

Кризни штаб одговорио на питања да ли су скривани подаци о броју преминулих у Србији!

На конференцији за новинаре кризног штаба, др Предраг Кон изјавио је да никада ништа није прикривано од података.

Предраг Кон. (Фото: Јутјуб)

- Битно је нагласити да никада ништа није прикривано од података. Ово су подаци Батута и они су једини релевантни – рекао је др Кон као одговор на питање новинара о ревизији смртности.

- За ревизију смо обећали и до сада се није радила, обећали смо, ми ћемо је урадити, ради се кад имате мирну ситуацију, потребно је време да се уради како треба. Да ли је тема број позитивних данас, да ли су противепидемијске мере у Србији тема, нису. Да ли је тема функционисање здравственог система, да ли је учинак лекара тема, нису више теме јер смо их решили - додао је министар здравља Златибор Лончар.

Према речима др Кона потребно је радити ревизије да бисмо знали комплетну истину.

- Ништа што сам ја рекао не противречи ономе што је рекао министар. Ради се о процени, не о нечему што је потпуно поуздано. Једно од могућих објашњења је да лекари нису пријављивали смртне случајеве. Врло је могуће да је било знатно више смрти. Ради се о два броја, 345 и 118, који је редовно пријављен, ја сам тада рекао да је то троструко већи број, боље да нисам, јер једноставно то изазива неко потпуно невероватно реаговање. Ни у ком случају не може да се тврди ни да се примењује на целу Србију, нешто што је само процена. С друге стране, то је важно да укаже да је потребно радити ревизију, да бисмо знали комплетну истину - додао је Кон.

Кон је рекао да је процену изнео на основу морталитетне статистике што значи да је упоређивао број смртних случајева у периоду од марта до јуна са, како каже, "укупном смртношћу раније".

- Ту се јавља тај број који је већи од онога што је у актуелној ситуацији и реалном времену. Тај број се разликује, то значи да је врло могуће да је било знатно више смрти - рекао је Кон.

Кон је казао да је информатички систем помињао у контексту тога да у овом тренутку од њега много тога зависи због чега је, како каже, важно да информациони системи буду укључени у прикупљање података.

На констатацију да је рекао да лекари нису пријављивали смртне случајеве, Кон је казао да је то једно од могућих објашњења и да је зато потребна ревизија.

Јанковић: Ревизија после епидемије

Др Срђа Јанковић наводи да је научним истраживањима нађено да је број оболелих и преминулих у свету био већи.

- То није неочекивано. Неке ствари се не могу утврдити на дневном нивоу, већ периодично. Ревизија је нешто што може да буде рађено после епидемије - истакао је др Јанковић.

Он је истакао да се подаци могу разликовати због начина на који су прикупљани.

Кризни штаб није никад саопштио другачије податке него што су били у информационом систему, рекао је министар здравља Златибор Лончар, одговарајући на питања новинара.

У последња 24 сата преминула једна особа

У Србији је корона вирусом у последњих 24 сата заражено још 73 особе, а истовремено је преминула једна особа.

Тестирано је 6.661 особа, од којих је 1.10 одсто позитивно на ковид 19.

На респиратору се налази 23 пацијената.

Вучићу почела школска година, има и распоред часова! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА