Најновије

Дачић на челу Скупштине: Казна или покушај да спаси СПС

Ивица Дачић није више шеф дипломатије, већ председник Скупштине Србије. Ова одлука Александра Вучића изазвала је прави шок у јавности, а већина познавалаца политичких прилика у Србији мишљења је да је Вучић на овај начин казнио СПС и гурнуо га у политички ћошак, мада остају отворени и за теорију да је Дачић заправо пристао да се жртвује зарад мира у сопственој странци.

Дачић (Фото: Министратсво спољњих послова)

Одлука председника Србије Александра Вучића да Дачића постави на место председника Скупштине, представљена је у његовом обраћању на, по Дачића, најбољи могући начин.

“Мислим да је важно да он као искусни политичар руководи свима, посебно да разумемо све ове промене на српској политичкој сцени, кроз антиваксере, антикоронере, одакле толика мржња према мигрантима. Биће много посла за њега”, казао је Вучић.

Дачић је нову функцију дочекао као највећу част.

“За сваког државотворног политичара највећа је част бити на челу највишег представничког тела и носиоца уставотворне и законодавне власти у Републици Србији. Заједно са председником Републике Србије и Владом Републике Србије, Народна скупштина ће дати кључан допринос развоју и будућности Србије, уз пуно јединство које обезбеђује стабилност и просперитет земље”, поручио је овим поводом Дачић.

Мишљење политичких аналитичара је, међутим, да је нова Дачићева позиција све само не највећа част.

Гурање у ћошак 

Директор Центра за практичну политику Драган Поповић каже да је ово даље гурање у ћошак и Дачића и социјалиста.

“Постављање Дачића за председника Скупштине је само даље спуштање лествице и лагано гурање СПС ка све небитнијој странци. Они губе гласаче, подршку у народу, странка слаби…”, оцењује Поповић.

Ипак, оставља места и за могућност да се ради о некој врсти калкулације.

Жртвовање зарад мира у странци

О чему је заправо реч?

Сада већ бившем министру спољних послова вероватно је било и више него јасно да иако уђе у Владу, може да се опрости од најмање три ресора. Тако би СПС остало два места за столом у Немањиној 11. Уколико би он заузео једно од њих, из Владе би морали да изађу Александар Антић или више вероватно Бранко Ружић. То би даље могло да изазове озбиљне проблеме за Дачића у самој странци, која је ионако последњих месеци растрзана сукобима око функција.

Овим поводом Поповић каже:

“Могуће је да изласком из Владе Дачић оставља место за неког из СПС, то заиста не знам, али знам да ако неко може да направи проблем Ивици у странци, то онда јесте само и увек Бранко Ружић. Ништа није искључено”, наводи Поповић. 

Сличног је мишљења и директор агенције Фактор плус Владимир Пејић.

“Мислим да Дачић није незадовољан овом функцијом. Остаје у власти, чува странку, а биће и даље у јавности и у медијима. Њему је битно да је у власти, на неки начин у странци ово може да се тумачи као коректан потез, јер је страначким колегама препустио министарске позиције. Ипак, мислим да је ова одлука пре свега била на Вучићу, а колико год је ово било изненађење, мислим да ће их бити још кад је реч о персоналним решењима у новој Влади, што ћемо тек видети”, оцењује Пејић.

Почетак краја СПС 

Политички аналитичар Бобан Стојановић уверен је, међутим, да је ово једноставно Вучићева казна.

“Мада, можда је Дачић у праву кад каже част. Колико Дачић заправо има снаге у политичком животу Србије толико је и почашћен. Он је просто био у позицији да прихвати све што му Вучић понуди. Да му је понудио да буде само посланик или неки државни секретар и то би морао да прихвати. С обзиром да је Дачић у Влади важио за забављача, сад дефинитивно можемо да очекујемо да Парламент постане место за забаву”, каже Стојановић.

Шалу на страну, Стојановић сматра да сведочимо почетку краја СПС.

“Прављење коалиције са СПС која му уопште није потребна, јесте Вучићева порука Дачићу да очекује његову подршку на изборима 2022. године. То се може сматрати почетком краја социјалиста, јер је апсолутно немогуће да воде кампању за парламентарне изборе, уз које ће бити одржани и председнички, а да СПС притом нема свог кандидата”, закључује Стојановић.

'Непобедиви'' турски ''Бајрактари'' падају у Карабаху. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА