Најновије

ПЕРСИЈСКИ ЗАЛИВ КЉУЧА: Ситуација се развија према непредвидивим сценаријима

Ситуација у Персијском заливу је нестабилна као и пре и постоји опасност да се ствари развију према крајње непредвидивим сценаријима, упозорио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Персијски залив (Фото: Pixabay)

„Осигуравање мира у региону Персијског залива је важан и актуелан задатак за читаву међународну заједницу. Нездрава атмосфера у тој области за последицу има дестабилизацију међународних односа. Сматрамо да то питање треба да буде у фокусу сталне пажње Савета безбедности УН“, рекао је Лавров у обраћању на седници СБ УН-а посвећеној том региону.

Према његовим речима, неопходно је наставити дијалог како би се видело шта се може предузети да се ствари помере од линије ризика и да се дугорочно стабилизује ситуација у региону.

„Сви се сећају атмосфере с почетка ове године, тада су многи осетили бојазан од реалне могућности избијања рата великих размера у Заливу, али је најгори могући сценарио избегнут. Ипак, нема разлога за оптимизам – ситуација је нестабилна као и пре и сваког тренутка може доћи до опасних и непредвидљивих сценарија“, рекао је Лавров и подсетио на руски концепт регионалне безбедности.

У јулу прошле године руско Министарство спољних послова је представило концепт колективне безбедности у региону, у оквиру којег је предложено стварање заједничке антитерористичке коалиције под окриљем УН, као и организације за безбедност и сарадњу у зони Персијског залива. У документу је такође наглашено да тензије у региону „не опадају“ последњих деценија.

Како је уништен цео батаљон у Нагорно-Карабаху, погледајте ОВДЕ.

Извор: Восток

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА