Најновије

ПУТИН УПОЗОРИО НА ВЕЛИКУ ОПАСНОСТ: Ово ће изазвати тектонске промене!

Руски председник Владимир Путин поручио је да је пандемија вируса корона погодила све сфере живота, да вирус није устукнуо и да представља велику опасност. Свет се налази на прагу тектонских промена, истакао је Путин.

Владимир Путин. (Фото: kremlin.ru)

- Вирус корона се није повукао и још увек представља озбиљну претњу. И, вероватно, таква алармантна ситуација за многе само појачава осец́ај да почиње неко сасвим друго време, да нисмо само на ивици кардиналних промена, вец́ у епохи тектонских померања, и то у свим областима живота - нагласио је Путин.

Пандемија је показала, истакао је Путин, да власти морају бити спремне да одговоре на потребе грађана.

- Још треба да се види како ће пандемија утицати на садашњост и будућност човечанства. Ни изблиза није учињено све када је реч о међународној сарадњи по поитању борбе против вируса. Пандемија је показало колико је крхак људски живот - поручио је Путин у видео-обраћању учесницима форума.

Снага државе, каже руски председник, не огледа се у апсолутној контроли, у притиску на активности грађана, већ у поверењу према грађанима.

- Шта је јака држава, која је њена снага? Наравно, не у тоталној контроли или ригидности безбедносних органа, не у истискивању приватне иницијативе или нарушавању цивилне активности, чак ни у моћи оружаних снага и одбрамбеног потенцијала, иако је ова компонента важна за Русију, узимајући у обзир њену географију, читав низ геополитичких изазова и, наравно, наше историјске одговорности као сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација да обезбедимо глобалну стабилност - рекао је Путин.

Он је навео да је снажно цивилно друштво по дефиницији национално оријентисано и да снажно, слободно и независно цивилно друштво треба да буде суверено, а јавни интерес треба да одређују само грађани.

- Сматрам да ће цивилно друштво у будућности играти кључну улогу у развоју Русије. Стога тежимо да глас наших грађана буде одлучујући, а конструктивни предлози и захтеви различитих друштвених снага, буду реализовани - прецизирао је руски лидер.

Говорећи о државном устројству, Путин је навео да је покушај слепог копирања некога погрешан, и да је важан склад у друштву.

Председник је објаснио да није важно како се назива политички систем, који се у свакој земљи разликује, свака земља има сопствену политичку културу, традицију и сопствени поглед на развој.

- Покушај слепог копирања апсолутно је бесмислен и штетан. Главно је да држава и друштво буду у хармонији - истакао је Путин.

Увоз демократије

Права демократија се не може увозити, лидери земаља у којима се спроводе такве схеме само су вазали, сматра руски председник.

- Права демократија и цивилно друштво не могу се увозити – о томе сам говорио много пута. Они не могу бити производ деловања страних добронамерника, чак и ако наводно желе најбоље - објаснио је он.

Према његовим речима, у теорији је то, вероватно, могуће.

- Али, искрено говорећи, још се са тако нечим нисам срео и не верујем много у то - приметио је председник.

„Видимо како функционишу такви увезени модели демократије. То је, по правилу, само омотач, фикција. Фикција лишена унутрашњег садржаја, чак и привида суверенитета. Народ где се таква схема спроводи, заправо се ништа не пита, а релевантни лидери нису ништа више од вазала. А за вазала, као што се зна, о свему одлучује господар - закључио је Путин.

Путин учествује у дискусији на 17. Међународном форуму "Валдај". Тема панела је: Лекције пандемије и нова агенда - како претворити светску кризу у могућност за свет.

Џихадисти покушали да детонирају бомбу у Москви! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА