Најновије

ГЛОБАЛНА ВЛАДА МЕКЕ МОЋИ: Која је права улога Уједињених нација?

Уједињене нације славе 75. годишњицу као међународна организација настала на згаришту Другог светског рата, замишљена да уједини државе и народе. Иако критикована да је превише бирократска, спора и скупа, одраз је већине својих чланица. И даље без алтернативе у очувању међународних норми са централном мисијом да се бори за мир, људска права, једнакост и достојанство свих у свету.

УН (Фото: РИА Новости)

Упркос својим слабостима, УН остају једина глобална институција која окупља 193 државе чланице, регионалне организације и глобалне корпорације. Остају кључни промотор норми и идеја које служе као катализатори глобалних политика и делују као фокусна тачка за усмеравање пажње ка глобалним или регионалним проблемима.

Упркос повременим скандалима и неефикасношћу на терену, очување мира УН остаје један од најуспешнијих алата за сузбијање сукоба и подршку миру у историји човечанства. Широк спектар програма и фондова УН пружа основне услуге и ресурсе у неким од најнеприступачнијих и најопаснијих региона на свету.

Ниједна организација не може да парира њеним логистичким могућностима када је реч о Светском програму за храну или пружању основне здраствене заштите и искорењивању болести као што су мале богиње или маларија. 

УН су често одражава ривалство и напетост, а не израз митске међународне заједнице. И даље је то високополитизовано место, где се инспиративни хуманитаризам судара са националним интересима. Као и свака организација у којој раде људи, она представља најбоље од свих и најгоре од свих светова – али сигурно неће престати да буде важна.

Снага УН остаје у њеним "гравитацијама и мекој моћи", јер владе разних земаља по свету могу да одбију све, али не и УН. УН одлазе на места где водеће светске државе одбијају да се укључе или нису добродошле. Обезбеђују главнину мировних снага по свету чији је главни мандат најчешће да заштите цивиле. 

Само УН могу да одреде дневни ред деловања на питањима која утичу на будућност човечанства и за која ниједна појединачна нација не жели да преузме одговорност, попут Агенде за одрживи развој до 2030. или Париског споразума о климатским променама.

Зато УН нису неважне, иако их та тврдња прогања од оснивања. Алтернатива је неуређени свет којим управља реалполитика и однос снага моћи, или како је то једном рекао други по реду генерални секретар УН Даг Хамаршелд: "УН нису створене да би човечанство одвеле у рај, већ да би спасиле човечанство из пакла."

Како су Срби у Сарајеву тотално уништени, прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS

Urbancube