Најновије

СРАМОТА! Оскрнављени Победник и Стамбол капија, Давидова звезда осванула на симболима Београда (ФОТО)

Непознати вандали у ноћи између четвртка и петка оскрнавили су постамент "Победника", Стамбол капију и Али-пашино турбе на Калемегдану.

Калемегдан (Фото: Pixabay)

Бахати суграђани плавим спрејом цртали су Давидову звезду на овим знаменитостима. Како је речено из ЈП "Београдска тврђава", екипе ЈКП "Градска чистоћа" јуче су очистиле ове графите. Међутим, биће неопходна и интервенција Завода за заштиту споменика културе града Београда.


Фото: ЈП Градска тврђава

На овим историјским споменицима, јуче ујутро осванули су јеврејски симболи, димензија око 40 центиметара. Уклањање је одмах почело.

- После завршеног увиђаја, ЈП "Београдска тврђава" одмах је организовало чишћење графита и захваљујући ангажовању нашег предузећа и "Градске чистоће" већ током преподнева очишћена су три графита - на спољашњој и унутрашњој Стамбол капији - каже директорка ЈП "Београдска тврђава" Марија Рељић.

Због специфичности споменика и материјала који се користе за чишћење, уклањање преостала два графита преузео је Завод за заштиту споменика културе.

Иако је физичко обезбеђење присутно на Калемегдану 24 часа, нема видео-надзора. Како су нам раније рекли из овог предузећа, постављањем камера културно добро било би безбедније, а посао обезбеђења много лакши. У плану је да се у току ове године постави видео-надзор на целом комплексу, пре свега на објектима.

Провалили у Барутану

Одмах по укидању ванредног стања, половином маја, непознате особе провалиле су у Велики барутни магацин на Калемегдану и оштетили римску скулптуру која датира с краја 2. или почетка 3. века. Како су "Новостима" потврдили из Народног музеја, у чијем је власништву ова скулптура, санација ће бити дуга и трајаће најмање годину дана, јер је фигура буквално преполовљена.

Колико дуго се вирус корона задржава на кожи, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА