Најновије

СНАЈПЕРИСТИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Камуфлажа важна колико и прецизност (ВИДЕО)

Физичка спремост, психичка стабилност, сналажљивост да преживи у суровим условима, способност камуфлирања – то су особине сваког снајперисте. Да би био спреман да изврши и најсложенији задатак, снајпериста мора да прође захтевну обуку.

Снајпериста ВС (Фото: Јутјуб)

Виши снајперски курс најбољих кандидата на војном полигону Орешац реализује се у Центру за обуку Копнене војске из Пожаревца.

"Успешно извршен задатак снајперисте значи успех одређене акције и спасавање људи из своје јединице. Виши курс за снајперисте обилује тактиком и топографијом, комплексним маневарским радњама и гађањима. Обука је поприлично захтевна што је само по себи изазов и буди жељу у човеку да истраје и да докаже своје могућности као и да научи нешто", наглашава један од од полазника курса за емисију "Дозволите". 

Полазници курса су професионални војници, официри и подофицири на нивоу копнене војске који су на полигону Орешац гађали далекометном снајперском пушком "М-93 Црна стрела" калибра 12,7 милиметара и полуаутоматском снајперском пушком М76 калибра 7,9 милиметара.

"Далекометна пушка служи за уништавање непријатељских оклопљених и неоклопљених моторних возила на даљинама до 800 метара, за уништавање бункера, хеликоптера и авиона на стајанкама и плутајућих мина по језерима, рекама и морима", истиче полазник курса у џили оделу.

Инструктор за снајперске специјалности старији водник прве класе Далибор Медојевић истиче да се виши снајперски курс заснива на маршевима, тактичким обукама, физичком вежбању и великом броју гађања из различитог наоружања.

"Полазници који успешно заврше виши снајперски курс добијају звање снајперисте, враћају се у своје матичне јединице и могу наставити своје усавршаванање у специјалним јединицама Војске Србије", додаје Медојевић.

Усавршавање рада снајперског пара 

Снајперисти најчешће раде у пару, а међусобно поверење је на највишем нивоу.

"На вишем снајперском курсу усавршавамо рад снајперског пара. Сваки снајпериста осим физичке способности мора да буде и психички спреман јер се обука реализује у току дана и у току ноћи", појашњава Медојевић.

У опису посла снејпериста јесте да знају како да се камуфлирају, сакрију у даљини и стопљени са околином остану неприметни далеко од очију непријатеља.

"За сваког снајперисту од круцијалног значаја је успешно маскирање односно стапање са околином и избор места дејства. Првенствено се бира место за извршење задатка, креира се заклон и извршава се маскирање и тек се онда чека команда за отварање ватре. Немогуће је имати за свако земљиште адекватно одело, постоје типска џили одела, али увек је боље користити неке природне материјале да би маске биле што успешније, јер може да се проведе на једном маскирном положају од пола сата до неколико дана", објашњава полазник Вишег курса за снајперисте.

Уз савршену камуфлажу, снајперисти су припремљени за извиђање и убацивање иза непријатељских линија, савладали су технике за преживљавање у изузетно тешким условима што их чини једним од најопаснијих делова војске, за потенцијалне противнике.

Зашто су ресурси у другом плану сваког рата, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА