Најновије

ИВИЦА ДАЧИЋ: Моја позиција је број два у држави

На функцију председника Скупштине Србије гледам као на изазов и не улазим у оно што је било раније; мој рад ће се гледати од овог тренутка, изјавио је данас новоизабрани председник српског парламента и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је, гостујући у емисији Прави угао Радио-телевизије Војводине рекао, да је са председником Србије Александром Вучићем разговарао о улози парламента у политичком животу и да му је Вучић рекао да ће нови сазив Скупштине Србије имати значајну улогу будућем дијалогу који се неће водити само са странкама које су ушле у парламент, већ и са оним странкама опозиције које су бојкотоволе прошле изборе. Дачић додаје да још увек није имао никакве контакте са званичницима ЕУ на ту тему.

„Деградирана је улога парламента јер смо навикли да је парламент резервна клупа или место где се регрутују људи да иду у извршну власт. У Великој Британији министри морају да буду чланови парламента, а код нас не смеју да буде у парламенту. У Великој Британији се политички живот води у парламенту“, објаснио је он.

Дачић истиче да је Вучић имао идеју да ојача улогу парламента тиме што га је предложио на функцију председника, те да се он није уопште двоумио.

„Неко ће да гледа колико смо имали чланова владе, а ја га онда питам колико министарских места се рачуна место председника Скупштине. То се тако гледа на нижем нивоу. Важна је моја позиција и шта је СПС добила. Добила је позицију да сваки дан будемо присутни у јавности, сликовити речено, добили смо микрофон да говоримо о свему“, истакао је он.

Дачић каже да му је Вучић рекао да ће тражити да се у парламенту расправља о Косову и Метохији. Иако се зна да се парламент бави доношењем закона преко предлагача, постоје неке теме за које постоје начини како се до њих долази, а ту ће свакако бити и питање Косова и Метохије, као и дијалога између власти и опозиције.

„Није парламент чинилац који може да исправља односе између странака. Наравно да у парламенту има много спомињања опозиције која изазивају реакције. Свима ће бити приоритет, уз уважавање разлика, да урадимо нешто што је лековито, а то је да достигнемо виши ниво толеранције и политичке културе“, каже он.

Дачић каже и да је чуо да званичници ЕУ припремају неко писмо где ће бити описано како они виде тај дијалог власти и опозиције, те да тај дијалог сигурно нема ефекта без учешћа Демократске странке, Покрета слободних грађана, Удружене опозиције Србије и других.

Дачић је изјавио да његова Социјалистичка партија Србије (СПС) није представник Русије у Србији, а рекао је и да се данас отказана посета шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Београду није могла тумачити као подршка тој странци.

Поводом тога што је Лавров у четвртак требало да одржи говор у Скупштини Србије, Дачић је у емисији „Прави угао“ Радио телевизије Војводине рекао да би то био израз поштовања према Скупштини, а не „руска услуга“ њему и СПС.

„То (говор у Скупштини) је део протокола и заједнички план Лаврова и Вучића“, председника Србије, казао је Дачић.

Он је навео да је руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко први страни званичник с којим се састао по свом избору на нову функцију јер му се Боцан-Харченко „први обратио“ и „тражио да дође, да ми преда честитку Лаврова и да ми најави његову посету Скупштини“.

Навео је да га Боцан-Харченко није питао да ли то што он више није шеф дипломатије и што функционер СПС Александар Антић више није министар енергетике, значи да се Србија удаљава од Русије.

На питање шта мисли о суспензији рада парламента током пандемије, Дачић каже како никада није донета одлука о суспензији парламента, већ је тадашња председница парламента Маја Гојковић упутила председнику Србије писмо у којем га је обавестила да Скупштина Србије не може да се састаје због ванредне ситуације.

„У случају евентуалног затварања људи и неке нове ванредне ситуације, сматрам да парламент треба да настави са радом зато што спада у највише државне органе чија би дуга суспензија изазвала негативне последице. Ми морамо да будемо спремни да радимо на различите начине, један од начина је и рад онлајн“, каже председник парламента.

На питање како коментарише метафору о влади као „штих проби“, Дачић каже да људи не разумеју да је прављење концентрационе владе састављање орочене владе за одређени временски период, а да је било говора и о томе да влада не буде концентрациона и да СПС оде у опозицију, у којем случају влада не би била орочена.

„Ако је већ постоји концепт концентрационе владе и ако ћемо имати ванредне парламентарне изборе 2022 заједно са председничким изборима, то отвара питање како наступити на тим изборима. Шта ће бити ако опозиција буде учествовала, ако се буде ујединила. Онда је логично очекивати шта је одговор ове владајуће стране“.

Дачић наглашава да СПС желимо да јача стратешко партнерство које има са Српском напредном странком, у сусрет изборима 2022. године.

„Сви гледају ако ниси министар, онда ниси ништа. Тако гледају они који желе да буду министри. Али треба да се зна да СПС није остао без места у извршној власти. Имамо Бранка Ружића као министра просвете и место министра без портфеља. Вучић је промешао ресоре, па је тако Славица Ђукић Дејановић остала без ресора и њен ресор је отишао СПАС-у. Оно што је сигурно је да ће Александар Антић бити на челу великог државног предузећа. Он је био министар саобраћаја и грађевине, па енергетике и рударства, и наравно да ће моћи да буде и директор“, изричит је Дачић.

Када је реч о Гордани Чомић и њеном именовању на место министарке за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог, иако је листа на којој се кандидовала, Уједињена демократска Србија, освојила један одсто гласова, Дачић сматра се тиме нуди да одговарајућа политичка опција, која може да допринесе одређеној области, дâ кредибилитет да може да покрене међу партијски дијалог.

„Бољег од ње нема, јер није била део владајуће гарнитуре“, закључио је Дачић.

Шта ће бити са Газиводама, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА