Најновије

ЦРНО НАМ СЕ ПИШЕ! ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ СТРУЧЊАКА ИЗ КРИЗНОГ ШТАБА: Карантин већ од следеће недеље?

Пред нама је седам лоших дана. Доћи ће до повећања смртних исхода и тек ћемо следеће седмице бројати мртве.

Ванредно стање у Србији (Фото: Министарство одбране)

Епидемиолог Предраг Кон изрекао је јуче ово драматично упозорење, које се, нажалост, укрстило са најгорим даном од почетка епидемије вируса КОВИД-19 у Србији. Бројке су дословно експлодирале, па је за 24 часа откривено чак 1.328 позитивних, што је рекордан број. Истовремено, коронавирус однео је још пет живота.

Доктор Кон је рекао да је у Београду дошло до експоненцијалног раста броја заражених и да је почело убрзано пуњење болница.

- Најзначајније је да се то сада заустави. Морамо схватити да мере које су донете као обавезне заиста морају да се спроводе - објаснио је Кон и на питање да ли се размишља о увођењу драстичних мера попут полицијског часа, карантина и забране кретања одговорио:

- Уколико број заражених вирусом корона настави да расте експоненцијално, не може да се седи скрштених руку. О томе мора да се промишља. Мора се врло јасно означити који би то тренутак био када би такве мере требало увести.

Питање прогресије

Да је јуче био најтежи дан за Србију, али и да постоји могућност посезања за најоштријим рестрикцијама, потврдио је и председник Александар Вучић. Он се обратио јавности након сусрета са директорима КОВИД болница.

- Још није ситуација за панику, али јесте за озбиљну бригу. Све је више људи на респираторима и у болницама. У поређењу са другим земљама у свету и у региону, ствари и даље држимо под контролом, али морамо бити озбиљнији у спровођењу постојећих мера. Бројеви ће, нажалост, да расту, али борићемо се да расту аритметичком, а не геометријском прогресијом. Србија не жели да уводи забрану кретања и полицијски час јер хоће да сачува економију, али ће то учинити ако буде дошла до ивице амбиса - поручио је Вучић.

Како је рекао шеф државе, ситуација је посебно тешка у Београду и Крагујевцу.

- У Београду отварамо нових 30 лежајева у "Драгиши Мишовићу", са новим лежајевима крећемо и на интензивној нези у Земунској болници - истакао је он.

Ивана Милошевић, заменица директора Инфективне клинике, рекла је такође да број пацијената драматично расте и упозорила да када тако почне, тешко је ствари вратити на раније стање.

Све брже се шири

Имунолог Срђа Јанковић поручио је да је у току борба да се одржи контрола над током епидемије и да је то најважније питање. Он је већи број пацијената са тешком клиничком сликом и на респиратору оценио као нешто што је очекивано.

- Оног тренутка када смо имали пораст броја оболелих морали смо да очекујемо и други податак, који је много трагичнији - рекао је Јанковић.

У сличном тону говори и војвођански секретар за здравство Зоран Гојковић.

- Ситуација у Србији из неповољне прелази у изузетно неповољну. Иако се болнице пуне споријим темпом него у претходном периоду, треба да будемо озбиљно забринути. Ситуација у окружењу и Европи је потпуно ван контроле. Вирус улази у период који му омогућава да се брже шири - изјавио је Гојковић и упозорио да највише заражених долази са разних прослава.

Свима у здравству по 10.000 динара

Свих 120.000 здравствених радника добиће једнократну помоћ у висини од 10.000 динара, најавио је јуче Вучић. Истакао је и да ће они од 1. јануара имати највеће повећање плата у односу на друге категорије запослених у јавном сектору.

- Имали смо конференцијски разговор са Министарством финансија. Договорили смо се да свих 120.000 здравствених радника добије једнократну помоћ од по 10.000 динара - објаснио је шеф државе и констатовао да тиме показујемо опредељење да бринемо о здрављу грађана.

Откривамо: Казне остају 5.000 динара

Мада се протеклих дана спекулисало да ће казне за непоштовање мера бити можда и дуплиране, према информацијама нашег листа, од тога неће бити ништа. Новина је да ће мандатне казне на лицу места моћи да изричу комунални милицајци и редовна полиција, али оне остају 5.000 динара. Уколико се плати у року од осам дана, онда је казна 2.500 динара.

Заражен и др Стевановић

Короном је заражен и Горан Стевановић, директор Инфективне клинике у Београду. То је јуче обелоданио председник Вучић, који је рекао да је Стевановић у изолацији код куће јер није желео да некоме заузима место у болници. Шеф државе рекао је и да је телефоном разговарао с њим.

Доктор Стевановић постао је миљеник нације још у првом таласу епидемије. Лавовски се тада, а тако је и наставио, борио за сваког пацијента. На клиници је проводио и по 14, 16 или 18 сати дневно, без дана одмора.

Погледајте ОВДЕ шта су нам послали Руси.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА