Најновије

САД ПРИЗНАЈУ ДРЖАВУ КАРАБАХ? После захлађења односа са Западом, турски председник се поново окреће Русији

Американци су љути што није испоштован договор постигнут у Вашингтону да се на бојишту у Нагорном Карабаху заустави рат. Председник Доналд Трамп није скривао разочарање, а амерички државни секретар Мајк Помпео је председника Азербејџана Иљхама Алијева и јерменског премијера Никола Пашинијана подсетио на обавезе да се територијални проблем реши дипломатским путем уз посредовање САД, Русије и Француске.

Нагорно Карабах (Фото: Јутјуб)

За разлику од Русије, која жели да остане у добрим односима и са Јерменима и са Азербејџанцима, па инсистира да се проблем реши компромисом, у САД међу политичарима расте број оних који ратоборно руководство у Бакуу желе да казне признањем државе Нагорни Карабах. Ту самопроглашену државу нико досад није признао.

Већ је 31 конгресмен потписао резолуцију о признавању независности Карабаха. Конгресмен Бред Шерман сматра да Вашингтон треба да пошаље упозорење руководству у Бакуу да, ако наставе са нападима, САД намеравају да признају Карабах. За Азербејџан би то било озбиљно упозорење, али многи аналитичари на Западу и Истоку сматрају да председник Алијев, уз подршку турског председника Ердогана, неће одустати од ратног циља да ослободи окупиране територије.

За Иран, који је увек заузимао неутралну позицију о Карабаху, Турци су проширили гласине како Техеран продаје оружје Јерменији. Иран не би желео да Турска шири утицај на Азербејџан и предлаже да га као посредника укључе у преговоре.

- Територије које је освојила азербејџанска војска биће враћене. У Бакуу су све време обећавали свом народу да је само питање када ће капитулирати Карабах. Сви ми Јермени ћемо се борити за те територије и у једном тренутку ћемо кренути у контранапад - поручује јерменски премијер Никол Пашанијан.

Сада кад је поново покварио односе са Западом, пре свега са Француском, турски председник се опет окреће Кремљу и Путину. Ердоган је после дуже времена телефонирао Путину и његова информативна служба је саопштила да су се он и Путин договорили о координацији акција око Карабаха.

Путинов портпарол Дмитриј Песков је објаснио да двојица председника уопште нису разговала о учешћу Турске у процесу решавања конфликта у Нагорном Карабаху. На иницијативу Анкаре, разговарали су Путин и Ердоган, а руски лидер је изразио забринутост што се све више у тај сукоб увлаче терористи са Блиског истока.

Дроном на министра одбране

Азербејџан је објавио снимак на ком се види како је дроном погођен аутомобил у ком се налазио министар одбране Карабаха генерал Џалал Арутунијан (на слици). Баку тврди да је убијен генерал кога оптужују да је направио тешке војне злочине на територији Азербејџана. Но, Јермени тврде да је генерал рањен, али ван животне опасности, и да је на то место постављен генерал Микале Арзуманијан.

Ако избори у САД буду тесни, земљи прети хаос. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА