Најновије

ЕРДОГАН СПРЕМАН ДА БРАНИ "ПЛАВУ ДОМОВИНУ": Турска произвела моћно оружје за рат на Медитерану и Егеју! (ВИДЕО)

Турска је 28. октобра представила своје прво оклоплно беспилотно површинско возило (АУСВ). Развило га је бродоградилиште Арес у сарадњи са компанијом Meteksan Defence Industry Inc. са седиштем у Анкари.

Оклоплно беспилотно површинско возило (Фото: Јутјуб)

Прототип АУСВ-а, првог производа из серије "УЛАК", требало би да буде завршен до децембра. АУСВ ће имати домет крстарења од 400 километара (249 миља), брзину од 65 километара на сат, могућности дневног и ноћног рада и осматрања и националну шифровану комуникациону инфраструктуру.

Генерални директор бродоградилишта "Арес" Утку Аланч, говорећи током конференције за новинаре, рекао је да су почели да граде АУСВ за обављање задатака као што су извиђање, надзор и обавештајни подаци, површинско ратовање, асиметрично ратовање, наоружана пратња и заштита снага.

- Као резултат радно интензивних студија и инвестиција које смо направили да бисмо остварили овај сан који смо имали пре неколико година, на пољу беспилотних бродских возила (ИДА); наш понос и срећа у примени првог националног решења за беспилотне бродове су неописиви. Овај успех и понос постигли смо, као и увек, својим капиталним улагањима, давањем приоритета нашим националним интересима. Представљамо пројекат наоружаног беспилотног бродског возила (СИДА), чија ће производња бити завршена у децембру, као прву платформу серије "УЛАК" која је позната великој турској нацији. У нашој древној турској култури "УЛАК" је назив који се даје турским амбасадорима који представљају државу у свим областима од средње Азије и задивљују их свим својим особинама. Поред њихове интелигенције и искуства, УЛАК-и су дошли до изражаја својом борбеношћу. Беспилотна бродска возила која смо развили такође су синоним за име у овом смислу - опширно је описао Аланч.

Ова беспилотна бродска возила такође ће пружити стратешку супериорност за задатке на мору и у поморском подручју око Турске, названом "Плава домовина", укључујући Егејско море и источни Медитеран, додао је он.

Аланч је приметио да се АУСВ, поред лансирања и заповедања са копна, може лансирати или командовати њиме и са плутајућих платформи, попут носача авиона, фрегата и десантних бродова.

- Захваљујући флексибилности употребе, то ће нашој земљи донети огромне додатне могућности на пољу рада - додао је.

Прва испитивања система биће изведена у првом кварталу 2021. године.

- Поносни смо што делимо добре вести да ће беспилотна бродска возила за прикупљање обавештајних података, лов на мине, подморски одбрамбени рат, гашење пожара, хуманитарну помоћ и евакуацију бити спремна за производњу након прототипа АУСВ, што је прва фаза пројекта који смо започели на терену  - нагласио је шеф бродоградилишта Арес.

Нагласио је да, након задовољавања потреба турских оружаних снага (ТСК), возило такође носи значајан извозни потенцијал с обзиром на потребе пријатељских и савезничких земаља Турске.

- УЛАК, који је потпуно домаћа и национална платформа, биће систем супериорнији од турских колега из света и допринеће одбрани Плаве домовине - додао је он.

Напори Турске на пољу беспилотних бродова и летелица се настављају и нада се да ће своје дронове продати купцима на разним бојним пољима која користе воду као поље рата, вероватно регионалним сукобима сличним онима у којима се користи беспилотна летелица "Бајрактар" ​​ТБ2.

Руска војска ушла у Јерменију и испоручила 142 тоне мистериозног терета. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: South Front

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА