Најновије

ЛУТОВАЦ: ДС неће бити кандидат за омиљеног Вучићевог опозиционара!

Председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац поручио је данас да су унутарстраначки избори у ДС 2. јуна 2018. године једини на којима Александар Вучић није победио од 2012. године, уз напомену да је реформа странке питање њеног опстанка.

Зоран Лутовац. (Фото: Јутјуб)

Од 2018. године смо стална мета покушаја да се ДС преотме или барем дестабилизује, поручио је Лутовац и нагласио да та партија неће бити кандидат за „омиљеног Вучићевог опозиционара“.

На изборима 2. јуна 2018. године смо добили апсолутну већину да мењамо странку, рекао је Лутовац, који додаје да су кључне две линије раздавајања са бившим члановима ДС – како се схвата политика и како она треба да се води.

Људи који сматрају да ништа не треба мењати су погубни и воде ДС у нестајање, сматра Лутовац.

Ми смо изабрали да из корена мењамо приступ политици, да се окренемо грађанима и јавном добру, оценио је он на седници Главног одбора странке.

Легитимно је доводити у питање сваку одлуку, али постоји процедура, дебата, расправа и онда да донесемо одлуку, а када је донесемо не можете у јавности другачије да делујете, казао је Лутовац.

Према његовим речима, то онда није демократија, већ анархија, а увек ће се борити да свако изнесе своје различито мишљење на органима странке.

Не сме да се догађа да се после донете одлуке у јавности другачије делује. Онда себе дисквалификујете као члана ДС, поручио је лидер странке, подсећајући да су на то упозоравали бивше колеге.

Добијали су простор у Вучићевим таблоидима искључиво да би причали против своје странке и њених одлука, као и против опозиције, указао је Лутовац.

Ово што сада гледате, што наши бирачи гледају, није борба са неколицином људи који дугачије мисле, веч другачије делују и политику схватају као бизнис, начин да остваре своје амбиције, предочио је Лутовац.

Најављујући измене страначког Статута, Лутовац је рекао да се он мора уподобити новој реалности у странци и да Главни одбор мора бити оперативније тело, а не да у њему седе људи који су некад били министри или посланици у два мандата.

Потом следе избори у локалним организацијама, а онда и општи избори у ДС. Ми од њих не бежимо и верујем да ћемо добити подршку за реформе у странци, а уверен сам да то очекују и наши симпатизери, рекао је Лутовац.

Не би се они бавили нама да смо небитни. То су лажи и они то знају, не плаше се нашег рејтинга, већ потенцијала. Нема ниједног села у Србији где немате „барем једног жутог“, поручио је Лутовац.

Морамо бити спремни, не само за градске и председничке, већ и за ванредне парламентарне изборе, јер се показало да је наша одлука о бојкоту била исправна, оценио је Лутовац.

Он је подсетио и да је ДС један од иницијатора идеје да се Савез за Србију трансформише у Удружену опозицију Србије и да очекује да се на Главном одбору подржи та иницијатива.

Можемо сарађивати на заједничкој борби за слободне медије, ослобађање Србије и видим да то желе и неки који су учествовали на изборима, рекао је Лутовац и додао да верује да ће њихов потпис „овај пут нешто значити“.

Лутовац је оценио да је ДС на тешком путу, али ће пребродити све препреке, „ударе са стране и покушаје да се омаловажи“.

Србија мора да има странку каква је ДС, светионик у олујним временима, морамо као демократе, као људи којима је стало до грађана, да створимо државу у којој ће бити нормално да људи доносе одлуке у складу са савешћу и законом, а не под притиском, додао је он.

Нико из ДС која буде на власти неће утицати на судство, рекао је Лутовац и обећао да ће та странка учинити све да судство буде трећа грана власти и да се поштује владавина права.

Лутовац је рекао да је добио пријаву због тога што је током ванредног стања у 18 сати био са осталим лидерима опозиције испред Скупштине Србије, када су тражили да закон мора на исти начин да важи за све, па и за оне са чланском картом СНС.

Главни одбор има 323 члана са правом гласа, а верификацијом је утврђено да их је на седници 187, објавила је заменица председника ДС Драгана Ракић.

Седница је, према њеним речима, сазвана по хитном поступку „због покушаја отимања странке од људи који су искључени из ДС“.

Секретар ДС Душан Динчић рекао је да због ситуације у странци у Секретаријату нема запослених, па члановима Главног одбора нису достављени записници са претходне седнице, која је почела 21. јуна у Мадленијануму, а завршена 28. јуна у Шапцу.

Он је те записнике прочитао, а чланови Главног одбора су их усвојили једногласно.

Ердоган прети новим војним операцијама у Сирији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА