Најновије

JЕРМЕНИЈА ГУБИ РАТ? Израел испоручио супер оружје Азербејџану: Може да уништи руске С-300 и С-400 (ВИДЕО)

Израел је Азербејџану испоручио своје ново оружје – систем Харпи, који је способан да уништи руске ПВО системе С-300, па чак и С-400, а ову вест бројни медији представљају као сензацију.

Може да уништи руске С-300 и С-400 (Фото: Јутјуб)

Претпоставља се да ће ово израелско оружје брзо решити војни сукоб у корист Азербејџана. Истовремено се испоставља да руски ПВО системи, који су у служби у Јерменији, „неће моћи да издрже израелску новину“.

Према неким стручњацима, то значи не само брзу победу Азербејџана, већ и губитак интереса за познате руске системе ПВО на светском тржишту наоружања. Да ли је то тако?

За почетак треба напоменути да Азербејџан до сада није потврдио испоруку и присуство „Харпија“ од Израела. Израел такође није потврдио ову вест .

У стварности, азербејџанској војсци је заиста потребно такво оружје, јер Јерменски ПВО системи не дозвољавају азербејџанском ваздухопловству да у потпуности искористи своје могућности.

Према неким извештајима, Азербејџан је у протекла четири дана већ изгубио седам војних хеликоптера и један авион.

Познато је да говоримо о мобилном комплексу, који је покретач за неколико беспилотних летелица (УАВ) са сопственом бојевом главом, која делује на принципу камиказа. Односно, задатак таквог неповратног уређаја је да лети до циља, падне на њега и детонира га бојевом главом.

Раније је објављено да је Израел тестирао такве системе у Сирији у време када су били активни неки руски ПВО системи. Сада се такви тестови очигледно морају наставити током оружаног сукоба између Азербејџана и Јерменије. Из тог разлога се тврди да је могуће да је такав систем Азерима заиста доставио Тел Авив.

„Покретни комплекс Харпи требало би да оперише са задатком да тражи сигнале на одређеним радарима, односно С-300 или С-400“, рекао је у интервјуу шеф противавионских ракетних снага Специјалног ваздухопловства Команда снага Русије пуковник Сергеј Хатилев.

„Произвођач ће такве беспилотне летелице поставити као оружје које није произведено за одређеног купца, већ је произведена за продају у све земље само у различите сврхе.“

Што се тиче специфичних беспилотних летелица из комплекса Харпи, објашњава стручњак, његови уређаји имају оптичко-електронско вођење и могу да раде на удаљености до 400 км.

Израелци су их послали у јерменско-азербејџанску зону сукоба на тестирање, додао је експерт, како би још једном проверили све фреквенције које су већ регистровали у прошлости током операција руских система ПВО у Сирији.

Сасвим је могуће, додаје пуковник Кхатилев, „да ће ова израелска беспилотна летелица моћи да делују не само у потрази за системима ПВО С-300 и С-400, већ и у потрази за комплексом Бук, иако то још није потврђено“.

С обзиром на чињеницу да се користи оптоелектронско вођење, беспилотна летелица мора доспети одмах изнад противничког положаја ПВО комплекса.

Односно, прво мора да стигне тамо, што уопште није лако. Ако говоримо о руској војсци, она има велико искуство у борби против беспилотних летелица на Блиском истоку и у Сирији. Али сасвим је друга ствар што јерменска војска нема такво искуство.

Међутим, стручњак је сигуран да ситуација није толико критична како би неки желели да представе. Према његовим речима, такав дрон се користи директно као оружје које пада на предмет и експлодира, уништавајући га. Да би то урадио, дрон мора да се приближи С-300 на малој надморској висини и директно падне на њега.

„Уништавање предмета не са одређене удаљености, већ директно физички, много је тежи задатак“, објашњава Сергеј Хатилев. „Односно, комплекси С-300 морају бити покривени системима ПВО кратког домета – комплексима„ Бук “, ракетним и топовским комплексима„ Панцир “. Чак се и преносни МАНПАД-ови типа Стрела могу користити за заштиту ” .

Руски командант не мисли да би се нешто страшно догодило са јерменском ПВО ако је дотични систем испоручен Азербејџану. Јерменци ће једноставно бити принуђени да нормално прикривају своје системе С-300, врше ваздушно извиђање и на време уништавају систем дронова Харпи.

Легија открива све о Ђинђићевим сусретима за "земунским кланом" уочи петог октобра. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА