Најновије

Европска комисија усвојила "водич" за земље Западног Балкана

Европска комисија објавила је да је у оквиру Пакета проширења усвојила нови "водич" за све партнере са Западног Балкана, на њиховом путу у ЕУ.

Европска унија (Фото: Pixabay)

Из Европске комисије поручили су на Твитеру да су грађани Западног Балкана део Европе и да припадају Европској унији.

Наведено је да су објављене нове смернице за придруживање ЕУ и да је истакнуто шта је до сада постигнуто, као и на на чему би требало још радити.

Шеф дипломатије Ђузеп Борељ, поводом усвајања годишњег Пакета проширења и Економско инвестиционог плана за Западни Балкан, рекао је да ЕУ није комплетна без Западног Балкна.

– Кредибилна политика проширења је инвестиција у мир и безбедност читаве Европе, тим пре у условима ојачаних глобалних изазова – написао је Борељ на свом Твитер налогу.

Он је поновио став Европске комисије да су грађани Западног Балкана „део Европе и да припадају ЕУ“.

Кредибилан напредак у области владавине права остаје значајан изазов, који често корелира са недостатком политичке воље. Спори темпо у правосуђу наставља се широм Западног Балкана без довољне посвећености принципу независности судства. Темпо у борби против корупције успорио је и досадашњи резултати већине партнера далеко су од испуњавања услова за чланство, док је у области слободе изражавања и плурализма медија најмање напретка постигнуто прошле године, наведено је између осталог у извештају Европске комисије.

Комисија је данас усвојила и свеобухватан економски и инвестициони план за Западни Балкан који има за циљ да подстакне дугорочни опоравак региона, и подстакне економску регионалну сарадњу, као и економски раст и  реформе потребне за напредак на путу ЕУ.

Да би процес приступања ЕУ напредовао, како наводи Европска комисја, кандидати за приступање требају приоритетно да донесу брже истинске и одрживе резултате о кључним питањима: владавини права, реформи правосуђа, борби против корупције и организованог криминала, безбедности, основним правима, функционисању демократских институција и реформе јавне управе, као и на економски развој и конкурентност.

Даљи напредак у помирењу, добросуседским односима и регионалној сарадњи такође су од кључне важности, наведено је у извештају Европске комисије.

Да ли Вучић поново уводи полицијски час и ванредно стање, сазнајте ОВДЕ!

Извор: kosovo-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА