Најновије

ГОДФРИ О КОСОВСКОМ ПИТАЊУ: Оптимиста сам, компромисно решење је могуће, али...

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри каже да косовски проблем није мали, али је ипак оптимиста и наводи да је могуће да се за годину-две нађе компромисно решење између Београда и Приштине.

Ентони Годфри. (Фото: Јутјуб)

Он је у интервјуу за Курир рекао да је пажња коју је амерички председник Доналд Трамп посветио потписивању споразума о нормализацији економских односа Београда и Приштине, у комбинацији са лидерством председника Александра Вучића и његовом отвореношћу за нове идеје, дала нову енергију и нови замах односима САД и Србије.

- Обојица лидера увидела су да је тренутак да се учини нешто одважно, ново и узбудљиво - рекао је Годфри.

Верује да почиње најбоље поглавље у историји српско-америчких односа што је, каже, и логично, јер имамо толико тога заједницког и толико заједничких искустава из прошлости.

Амерички амбасадор је истакао и да је на листи приоритета САД помоћ Србији да постане чланица Европске уније.

- Ми на томе настављамо интензивну сарадњу са Бриселом и нема промене у нашем ставу да ЕУ треба да предводи енергичан и сврсисходан дијалог са Србијом и Косовом на решавању политицких питања - каже Годфри.

Како наводи, САД верују да могу да одиграју значајну улогу у побољшању економских услова на западном Балкану, чиме даје директну подршку придружењу Европској унији.

- Наше ангажовање по овом питању није ново, нити је везано за партијску изборну кампању (у САД). Верујемо у значај регионалне стабилности и просперитета. Тај приоритет се неће променити ни после новембарских избора - рекао је Годфри упитан да ли се САД на неки начин такмиче са ЕУ по ангажованости у проналажењу компромисног решења између Београда и Приштине и да ли је та ангажованост заправо у служби Трампове изборне кампање.

Изразио је задовољство што је Америчка Међународна развојна финансијска корпорација (ДФЦ) отворила канцеларију у Београду.

Навео је да је ДФЦ одмах почео да саставља списак приоритета и пројеката за своју прву канцеларију у Европи и да то показује да САД верују у економски потенцијал овог региона.

Асад спремио паклени план против окупатора! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА