Најновије

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ЕВРОПОЛА: Џихадисти поново врбују по Србији! Ево ко нам је највећа претња!

Пропаганда исламских екстремиста поново је у јачању у Србији и осталим државама Западног Балкана, упозорава Европол.

Ал Каида. (Фото: Јутјуб)

Чак 346 линкова терористичког садржаја на 27 платформи на језицима народа нашег региона открио је Европол током првог акционог дана усмереног на сузбијање џихадистичке пропаганде на Западном Балкану. Аналитичари нису изненађени таквим резултатом.

Акцију спроводи Антитерористичка јединица за интернетске истраге и капацитет пријављивања Европске уније (ЕУ ИРУ) која делује при Европолу. Та јединица је 6. октобра организовала оперативне активности у сарадњи са Хрватском уз учешће специјализованих јединица из Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Северне Македоније, Црне Горе, Србије и Словеније.

Процењивали су се интернетски садржаји који шире чланови и симпатизери Ал Каиде, такозване Исламске државе и група повезаних са ове две терористичке организације. Процењено је 346 линкова терористичког садржаја на 27 платформи током првог акционог дана који је укључивао земље Западног Балкана.

Јединице за борбу против тероризма из земаља учесница, заједно са ЕУ ИРУ, проучавале су пропагандни материјал џихадиста, попут видео-туторијала, стихова, налога на друштвеним мрежама који подстичу на насиље. Садржаје су на језицима земаља Западног Балкана шириле углавном локалне присталице џихадистичких организација.

Европолова ЕУ ИРУ прикупила је материјале које су послале земље Западног Балкана и садржај је евидентиран у бази података. Након компаративне провере података са Европоловим базама података и земаља учесница, материјал је такође упућен интернетским провајдерима. Председник Управног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић није изненађен резултатима истраживања Европола.

- Могу само да кажем: Добро јутро, Европоле, после 30 година. Добро, до сада су нека истраживања радиле невладине организације, и то анализе исламског екстремизма, а не џихадиста. Не знам зашто би било ко био изненађен џихадистичком пропагандом на овим просторима. Рат у БиХ је емпиријски доказ такве пропаганде. Тада је БиХ стављен на врх џихада или светог рата. После ње дошли су Косово и Метохија - наглашава Јањић. Како каже, на ове просторе најмање су долазили џихадисти.

- Долазили су чак и директни оперативци попут Осаме бин Ладена, али и муџахедини из Палестине чији су злочини доказани. Наравно, има доста вехабија, с тим што не би требало изједначавати вехабизам и екстремизам. У врху Ал Каидиних бораца су борци са Косова и Метохије, чак су и у чувеном 11. септембру учествовали терористи који воде порекло са Косова. Треба имати у виду да је Санџак један од политичких и геостратешких циљева исламиста, а преко Санџака и Црна Гора. Поставља се само питање када ће исламисти активирати? - објашњава Јањић.

Форум за етничке односе радио је још 2002. године два велика истраживања на основу којих је открио чак 13.000 потенцијалних терориста на овим просторима.

- Свакако да ризик од њих постоји. Србија би морала много већи значај да прида њима и да сакупи озбиљне податке. Велики проблем је одсуство аналитике и информатике. Прави рецепт за борбу против екстремиста је евиденција узрока и појаве и сузбијање њеног ширења и управљање штетом. У ово време информационих технологија то је заиста велики изазов, па се с тим проблемом не можемо изборити без великих играча попут ЦИА. Најбољи пример како се бори против исламиста можемо наћи на Универзитету Тел Авив који има истраживачко-теоријски рад који је уједно и оперативни - подвлачи Јањић, и додаје да Србија сама мора да покрене формирање западне балканске мреже за борбу против тероризма.

Извршни директор Фонда за отворено друштво Милан Антонијевић, такође, подржава акцију Европола.

- Деловање утицајних група на интернету је нешто што треба озбиљно схватити. Ту не мислим само на џихадисте, него и на све екстремисте. Добро је да Европол ради на њиховом откривању, а то треба да подржи и испрати тужилаштво за високотехнолошки криминал и не дозволи да насилност тих екстремних група прерасте с интернета на улицу и у насиље над грађанима - истиче Антонијевић.

Северна Кореја има ново, страшно оружје! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА